С помощта на лазерни инструменти НАСА картографира намаляването на ледниците за последните 16 години

Айсберги в Гренландия. Снимка: © Friederike / Adobe Stock

Резултатите от новите проучвания дават представа за това как се променят полярните ледени покривки, демонстрирайки категорично, че малките увеличения на леда в Източна Антарктида са за сметка на огромни загуби в Западна Антарктида. Учените установиха, че нетната загуба на лед от Антарктида, заедно със свиващата се ледена покривка на Гренландия, са причина за повишаване на морското равнище с 14 милиметра между 2003 и 2019 г. – малко по-малко от една трета от общото покачване на морското равнище, наблюдавано в световния океан.

Констатациите идват от спътника на НАСА Ice, Cloud and land Elevation Satellite 2 (ICESat-2), който беше стартиран през 2018 г., за да направи подробни глобални измервания на нивата, включително над замръзналите райони на Земята. Сравнявайки последните данни с измервания, направени от първоначалния ICESat от 2003 до 2009 г., учените са изградили изчерпателен портрет на сложната обстановка с промяната на ледения покров и представите за бъдещето на Гренландия и Антарктида.

Проучването установи, че ледената покривка на Гренландия губи средно 200 гигатона лед годишно, а тази на Антарктида губи средно 118 гигатона лед годишно.

Цялата статия можете да прочетете в новия брой 132 на списанието. Изтеглете броя от тук.


РЕКЛАМА:

***

(отвори ДЕМО – първите 31 стр.- брой 132 )

Над 100 стр. в брой 132 – вижте ги: https://nauka.bg/bgnauka132/


Европейска нощ на учените 2022 г.: