Пет открояващи се еко-сгради в Европа

Сградата „Cube – Berlin“, структурирана в 3XN стил. Снимка: Феликс Лохнер

Устойчивостта определено е новият начин на строителство към който са насочени стремежите на съвременните архитекти. Екологичните сгради се проектират, строят и представят по целия свят, за да демонстрират, че може да се строи устойчиво, без по този начин да се компрометират разходите или комфорта.

Тези пет екологични сгради в Европа са чудесни примери за това:

Cube – Берлин

Cube е своеобразна витрина за устойчивост в Берлин. Масово се счита за една от най-умните сгради в света и една от най-добре изглеждащите. При нея е използван пречупен дизайн на куб със стъклен екстериор, който отразява заобикалящата го среда и небето.


РЕКЛАМА:

***

Двойната фасадна обвивка използва стъкло, контролиращо слънцето, за да поддържа стабилна вътрешна температура през лятото и през зимата. Това намалява нуждата от отопление и охлаждане в самата сграда.

Cube също така използва естествени системи за вентилация на въздуха, система за регенерация на топлина, интелигентно осветление, интелигентна охрана, ниско енергийни съоръжения и тераса на покрива за персонала.

The Edge – Амстердам

The Edge е централата на Deloitte в бизнес квартала Zuidas в Амстердам. Това е голяма стъклена сграда, която спечели най-високия рейтинг BREEAM в света, присъден на офис сграда, когато беше завършена.

Постройката се отличава с енергийно ефективен дизайн с пасивен контрол на температурата, система за съхранение на топлинна енергия за водоносен ход, генериране на енергия от прозоречни слънчеви панели, събиране и използване на дъждовна вода в цялата сграда, интелигентно осветление и широко отворени вътрешни пространства.

Работещите там нямат определено работно бюро, вместо това в цялата сграда има гъвкави зони, където те могат да практикуват т. нар. hot-desking – организация за споделяне на общо офисно пространство. Наред с това предпочитаните настройки за светлина и температура могат да бъдат зададени в определени работни зони чрез приложение за смартфон.

One Angel Square – Манчестър

One Angel Square в Манчестър е седалището на Co-Operative Group и е получила рейтинг „Изключително” от Изследователския институт за изграждане на околната среда (BREEAM).

Това е поредният архитектурен шедьовър, представляващ двуслойна стъклена сграда, в която работят 3000 служители. Сградата включва пространно преддверие, естествено отопление и охлаждане, интелигентно осветление и иновативен покрив, който се отваря, за да позволи на топлината да излиза през лятото и да се затваря през зимата, за да запазва топлината.

Специална система за рекуперация на топлина събира отпадъчна топлина от ИТ системите, които се използват в сградата, събирането на дъждовна вода осигурява вода, сивата вода се рециклира колкото е възможно повече, а цялото осветлението и уреди разполагат с интелигентни опции за ниска енергия.

The Tube – Тилбург

NewLogic III, по-известна като „The Tube“, е централата на логистиката на Rhenus и се намира в Тилбург, Нидерландия. Това е един поразителен дизайн, който е напълно модерен, но в контекста на заобикалящата го среда.

Сградата разполага с 11 620 слънчеви панела на покрива, за да генерира достатъчно енергия за захранване на сградата както и на 750 съседни къщи. Тройното остъкляване поддържа постоянна вътрешна температура с минимално отопление или охлаждане, а сградата е херметична, за да спомогне за топлинната ефективност.

Всичкото това стъкло свежда до минимум нуждата от осветление, а системата за събиране на дъждовна вода осигурява вода за баните. Цялата дървесина, използвана в строителството, е сертифицирана по FSC, служителите могат да управляват температурата, CO2 се контролира постоянно с чист въздух, въвеждан автоматично, когато е необходимо. Термопомпите също са винаги готови за осигуряване на топлина, ако е необходимо.

Bloomberg – Лондон

Централата на Bloomberg в Лондон е една от най-високо оценените сгради на BREEAM в света с оценка „Изключително“. Тя е модерен офис в центъра на града с площ от 3,2 акра земя.

Проектирана от Нормал Фостър, наградената сграда разполага с дишащи „хриле“ от външната страна, за да подпомогне осветлението, охлаждането и акустиката, интегрирани таванни панели с дизайн на листенца, които осигуряват повече осветление, охлаждане и акустични функции, събиране на дъждовна вода за бани и рециклиране на сива вода.

Сградата има сензори за CO2 навсякъде, за да контролира качеството на въздуха, система за производство на топлина и енергия, която рециклира колкото е възможно повече, за да намали емисиите, LED осветление навсякъде и интелигентни системи за захранване, за да намали търсенето колкото е възможно повече.

Това са само пет от многото екологични сгради в Европа. Те водят напред към прогреса, демонстрирайки как сградите могат да доставят всичко, от което се нуждае една организация, като същевременно са напълно устойчиви. 

Още много сгради като тези също вече са на път да се появят.

Макет на Блумбърг в Лондон.

Източник: GreenJournal
Превод: Радослав Тодоров

Тази статия е част от Специалния брой „Зелени технологии“

 

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: