Търсене
Close this search box.

Първият български отбор по синтетична биология (iGEM)

Първият български отбор по синтетична биология (iGEM)

Първият български отбор по синтетична биология (iGEM)

Първият български отбор по синтетична биология (iGEM)


Направи дарение на училище!***

Българският отбор по синтетична биология спечели сребърен медал на финалите на световното състезание iGEM, което се явява най-голямата и дългогодишна международна надпревара в научната област. Понеже той е единствен в България и съставен от студенти от цялата страна, може да се приеме, че е и национален. Отборът се състои от 16 основни и пълноправни члена, но заедно с техните съветници, инструктори и пиари са общо 23-ма души. Научни ръководители на екипа са гл. ас. д-р инж. Борис Киров и гл. ас. д-р Славил Пейков.

През последната година състезанието се проведе в Париж, с участието на над 350 отбора от целия свят, поради което второто място в света на нашите студенти е изключително престижно. Особено на фона на това, че са оставили зад себе си отбори като този на Харвард, и че това дори не се случва за първи път, а за пореден.

Отборът съществува още от 2016 г. и от самото начало се помещава в София Тех Парк, където имат безценната възможност и пълна свобода да използват специализираната лаборатория “Биоинфотех” за правене на наука, въпреки че все още са студенти.

Това, което наблюдаваме в последните години, особено след covid пандемията, е изключително завишаване в антибиотичната резистентност. Основни предпоставки, за което, са прекомерното и често ненужно изписване, самоназначаване и презапасяване с антибиотици, както и замърсяването на околната среда с тях.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Трябва да се уточни, че антибиотичната резистентност не е болест, както много хора погрешно си мислят. Това всъщност е естествен защитен механизъм на бактериите против нашите антибиотици, които по принцип ги убиват. Така че ако бактериите са в постоянен контакт в околната среда с антибиотици, те постепенно ще развият резистентност към тях и практически тези антибиотици повече няма да ни вършат работа в медицината. А така има опасност да се върнем в едни неприятни времена, още преди откриването на пеницилина, когато често и най-обикновени инфекции са завършвали фатално.

 

Освен самите болнични заведения има и още много други замърсители на околната среда с антибиотици. В животновъдството например се употребяват приблизително три пъти повече антибиотици отколкото при хората. Дял в това имат и самите фармацевтични компании, произвеждащи антибиотиците, чиито вторични продукти от дейността им по един или друг начин също отиват в околната среда.

В река Сава, в Хърватия, например наскоро са измерени нива на замърсяване с антибиотици 1000 пъти над нормалните. Това означава, че при тези тенденции в един момент просто няма да можем с нищо да лекуваме дори най-обикновените бактериални инфекции. По данни на СЗО до 2050 г. ще започнат да умират по 10 милиона души от антибиотична резистентност всяка година. 

Всичко това звучи доста мрачно и потресаващо, но тук обаче се включва българският отбор по синтетична биология със своя проект, озаглавен Cadabra (Cleaning Agent Developed for Anti Biotic Resistance Annihilation). По проекта те разработват препарат, разграждащ антибиотиците, които се изхвърлят в околната среда и не се пречистват. По този начин ще бъде намалена антибиотичната резистентност.

Допълнително към това те провеждат и много образователни кампании, чрез които да разкажат на хората за своята работа на разбираем за тях език. Целта им е да образоват обикновените хора, че трябва да използват антибиотици само когато имат направена антибиограма и с лекарско предписание.

Те смятат да прилагат проекта си в катетърни торбички, каквито се използват в болниците. Идеята е така да се установи контрол на екскретираната в тях урина от пациенти, които са на антибиотици. Слагайки разработеният от тях продукт Cadabra във въпросните катетърни торбички, той разгражда антибиотика и така те вече не са замърсени с никакви антибиотици. След това дори урината от катетъчните торбички да попадне в околната среда, те вече няма да съдържат антибиотик, който да я замърси.

 

Текст: Радослав Тодоров

Снимки: https://www.facebook.com/iGEMbg


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.