Българският отбор по биология с два бронзови медала

MejdunarodnaOlimpiadaBiologiq2015.jpg

Българският отбор се завръща от Международната олимпиада по биология с два бронзови медала

С два бронзови медала и две почетни грамоти се завръщат състезателите от отбора по биология от тазгодишната Международна олимпиада, която се проведе от 12 до 19 юли 2015 г. в Архус, Дания. Регистрираните държави за участие бяха 62 на брой. 

В СЪСТАВА НА БЪЛГАРСКИЯ ОТБОР СА:

1.      Теодор Иванов Трифонов, НПМГ, 12 клас – носител на бронзов медал


РЕКЛАМА:

***

2.      Виктория Бориславова Христова, НПМГ, 10 клас – отличен с почетна грамота

3.      Лъчезар Василев Станчев, ПМГ Kюстендил, 12 клас – отличен с почетна грамота

4.      Цветослав Ангелов Георгиев, СМГ, 11 клас – носител на бронзов медал


MejdunarodnaOlimpiadaBiologiq2015.jpg (1024×576)

 

 

Теодор Трифонов за втори път е в състава на националния отбор. Той е участвал и в Международната олимпиада през 2014 г., от където има почетна грамота.

 

Ръководител на отбора по биология от 2009 г. насам е Албена Йорданова – доцент в Медицинския факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“. 

Други ръководители, участващи в подготовката и придружаващи отбора са Снежанка Томова – доцент в Биологическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ и Радослав Александров – докторант в Института по молекулярна биология при БАН.

МЕЖДУНАРОДНА ОЛИМПИАДА ПО БИОЛОГИЯ

 

Международната олимпиада по биология е най-престижното състезание по биология за ученици от цял свят. България е една от шестте страни, основателки на олимпиадата през 1989 г., и участва още на първата Международна олимпиада по биология в Чехословакия през 1990 г. През 1994 г. олимпиадата се провежда във Варна, България. 

Всяка година националният отбор по биология е в състав от четирима състезатели. До 2015 г. отборът е  донесъл на страната ни общо 49 медала: 4 златни, 8 сребърни и 37 бронзови.


Европейска нощ на учените 2022 г.: