Открит e нов древен геоглиф на платото Наска, изобразяващ огромна котка

Около една седмица отне на археолозите да почистят тези древни очертания на котка.
(Изображение: © Johny Isla / Ministerio de Cultura)

Археолозите откриха гигантски геоглиф на котка, издълбан върху хълм в южно Перу, което го прави най-новата от огромният комплекс рисунки на платото Наска. Той включва поредица от мистериозни и огромни, направени от хората очертания на животни, растения и фантастични фигури в пустинята, датиращи от предколумбовата епоха, но открити за първи път чак през ХХ в.

Котката, изглеждаща като най-огромната детска рисунка, правена някога, е открита от археолозите по време на преустройството на естественото място за наблюдения в Пампа де Наска, според план, подкрепен от Министерството на културата на Перу.
Отначало работниците едва виждаха котката, защото естествената ерозия на склона почти беше изтрила древните котешки очертания. След около седмица работа по консервацията ѝ обаче археолозите възстановиха геоглифа, който датира от периода между 200 г. пр.н.е. и 100 г. пр.н.е., според изявление на министерството.

Подобно на други рисунки от Наска – включително маймуна, косатка, колибри и хуманоид – котката е толкова огромна, че се вижда по-добре от въздуха, например от самолет или дрон. „Линиите“ на котката са широки между 30 и 40 сантиметра, а цялата котка е дълга около 37 метра.

Тази гигантска котка е една от многото „нови“ рисунки на Наска, открити през последните години. (Изображение: Джони Исла / Ministerio de Cultura)

Стилът на котката – т.е. профил с глава, обърната към зрителя – говори, че тя е създадена в късния период на Паракас (култура, предхождаща културата на Наска, която е възникнала около 100 г. пр.н.е.). В допълнение, културата на Паракас е добре известна със своите изображения на котки върху керамиката и текстила, съобщават още от министерството.


РЕКЛАМА:

***

Рисунките на Наска са признати за част от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. По-голямата част от популярните линии на Наска датират между 200 г. пр.н.е. и 500 г. от н. е., но има и по-ранни линии, направени с натрупани камъни, датиращи още от 500 г. пр. н. е.

През последните години изследователите са открили между 80 и 100 неизвестни досега геоглифи в долините Наска и Палпа, всички отпреди културата на Наска, казва пред The Guardian археологът Джони Исла, директор на мисията за опазване на рисунките на Наска в Министерството на културата.
„Те са с по-малки като размери, издълбани по склоновете и очевидно принадлежат към по-ранна традиция,“

„Може и да изглежда изненадващо, че все още се намират нови такива изображения, но ние знаем, че има и други за откриване“ казва Исла пред местната преса, цитиран от Evening Standard. „През последните няколко години това вече стана възможно благодарение на използването на безпилотни летателни апарати, които ни позволяват да правим снимки на склоновете на хълмовете.“

Източник: livescience.com
Превод: Радослав Тодоров


Европейска нощ на учените 2022 г.: