Откога северните елени се свързват с Коледа?

 

Колко хора биха споменали Рудолф, ако бъдат помолени да изброят популярни символи, свързани с Коледа?Издигнат до пиедестала на сезонна звезда, след създаването си през 1939 г. от копирайтъра Робърт Мей, еленът Рудолф се превръща в символ на празничната магия на Коледа не само в Съединените щати, но и по целия свят. Случайното създаване на образа на обезсърчен северен елен, маргинализиран от приятелите му заради много лъскавия червен нос, спечели на Робърт Мей и неговия издател Монтгомъри Уорд световно признание.

Но какво вдъхнови оригиналната концепция на Мей за Рудолф? Дали това е поема от началото на ХІХ век за осем северни елени, теглещи шейната на Дядо Коледа, или е била норвежката легенда за бог Тор, препускащ с колесница, теглена от рогати козли (които предполагаемо с времето са се превърнали в елени)?
Кой знае. Думата за северен елен „reindeer” сама по себе си е древна норвежка дума, за която се смята, че е означавала „рогато животно“, така че в тази теория определено има резон.

Но освен най-украсения измислен северен елен на всички времена (първоначално наречен Роло, впоследствие Реджиналд и накрая Рудолф), видът северен елен или Rangifer tarandus има история, датираща от над 2000 години. Произхождайки от арктическите и субарктическите региони на света, северните елени или „карибу“ могат да се похвалят с вълнуваща история.


РЕКЛАМА:

***

Използвани в древността от различни северни племена, като саами, евенки, чукчи, ненци и ханти, за икономически цели – елените са били ценени заради помощта, която са оказвали в стопанството и поминъка на хората. Съвременният северен елен е широко използван дори и по време на Втората световна война от съветските войски като впрегатно животно, помагащо за транспортирането на ранени войници и товари.

Цялата статия, както и още много други, можете да прочетете в новият брой 148 на сп. Българска наука.
Подаряваме ти първите 41 стр. от брой 148 тук>>


Европейска нощ на учените 2022 г.: