Търсене
Close this search box.

Опознай своя мозък

 

Мозъкът е най-сложната част от човешкото тяло и играе ролята на команден център на цялата нервна система. Той получава сигнали от сетивните органи на тялото и извежда информация до мускулите. Човешкият мозък има същата основна структура като мозъците на другите бозайници, но е по-голям в съотношение с размера на тялото от мозъците на много други интелигентни бозайници, като делфини, китове и слонове.

В продължение на векове учените и философите са били очаровани от човешкия мозък и доскоро всички те гледаха на него като на нещо почти неразбираемо. Сега обаче мозъкът започва да се отказва от своите тайни. Учените са научили повече за мозъка през последните 20 години, отколкото през всички предишни векове и хилядолетия, поради ускоряването на темповете на изследванията в неврологичната и поведенческата наука и разработването на нови изследователски техники. В резултат на това някои наричат 90-те години на миналия век Десетилетието на мозъка. 

Средно човешкият мозък тежи около 1,4 килограма и съставлява около 2% от телесната маса на човека. Средно мъжките мозъци са с около 10% по-големи от женските, мъжкият мозък има обем средно 1274 куб. см, докато женският – 1131 куб. см. Главният мозък, който е основната част от мозъка, разположен в предната част на черепа, съставлява 85% от теглото на мозъка.

Човешкият мозък съдържа около 86 милиарда нервни клетки (неврони) – наричани обикновено „сиво вещество“. В него се съдържат приблизително същия брой не-невронни клетки, като олигодендроцитите, които изолират невронните аксони с миелинова обвивка. Това придава на аксоните (тънки нишки, през които електрическите импулси се предават между невроните) бял вид и затова тези аксони се наричат ​​“бялото вещество“ на мозъка.

 

Архитектурата на човешкия мозък

Мозъкът е като комисия от експерти. Всички части на мозъка работят заедно, но всяка част има свои собствени специални свойства. Той може да бъде разделен на три основни единици: преден мозък, среден мозък и заден мозък.
Задният мозък включва горната част на гръбначния мозък, мозъчния ствол и малкия мозък. Той контролира жизнените функции на тялото като дишане и сърдечен ритъм. Малкият мозък координира движението и участва в заучените движения на организма. Когато свирите на пиано или удряте топка за тенис, вие активирате малкия мозък. Най-горната част на мозъчния ствол е средният мозък, който контролира някои рефлекторни действия и е част от веригата, участваща в контрола на движенията на очите и други волеви движения. Предният мозък е най-голямата и най-силно развитата част от човешкия мозък: той се състои предимно от главния мозък и структурите, скрити под него.

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия Брой 156 на списанието.

Подаряваме ти първите 49 страници от брой 156 тук>>

Моля, не пропускайте това (1 минута четене)

БГ Наука моли за вашата подкрепа. Ние сме организация с нестопанска цел и се борим за каузата да направим науката по-близка до хората, като създаваме статии, видеа, аудио материали и други видове полезно и лесно разбираемо съдържание, безплатно в интернет.

Нямаме реклами в сайта и може да се чете приятно и лесно. Това пространство е ваше. 

Не бъдете от тези 99%, които подминават това съобщение. Бъдете от хората, които искат промяна.

Направете услуга на себе си и подкрепете БГ Наука, като се абонирате за 9 лв. на месец за сп. „Българска наука“

Ако можете да си позволите по-голяма сума може да направите Еднократен/Вечен абонамент за БГ Наука или да направите дарение към “Сдружение Форум наука” за повече безплатно полезно научно съдържание на български език. Повече тук >>

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.