Ню Хърайзънс изпрати нови снимки на Плутон!

Автор
Светослав Александров
September-2015-1.jpg

Нови снимки на Плутон, изпратени от автоматичната междупланетна станция на НАСА „Ню Хърайзънс“, показват объркващо разнообразие от терен, който замайва учените поради сложността си!

„Плутон ни показва разнообразие от геологични формации и сложност на процеси, което съперничи на всичко, което сме виждали в Слънчевата система“, съобщава ръководителят на мисията Алан Стърн.

На 5-ти септември „Ню Хърайзънс“ започна отново да изпраща снимки, които бяха събрани по време на облитането на 14 юли. На снимките се вижда огромно разнообразие от характеристики, сред които дюни, потоци от азотен лед, дори мрежа от долини, които може да са изваяни от материал, който тече на повърхността на Плутон! Виждат се и сложни региони, които напомнят на разбъркания терен на луната на Юпитер – Европа.

„Повърхността на Плутон е точно толкова сложна, колкото тази на Марс“, съобщава Джеф Муур от центъра на НАСА Еймс. „Разбърканите планини могат да представляват големи блокове от твърд воден лед, които плават над обширен, по-плътен и по-мек нанос от замръзнал азот в рамките на района, който неформално наричаме Равнина Спутник“.

На новите снимки се вижда и черен терен, който е покрит с много кратери – т.е. това е най-старият терен на Плутон. Той пък от своя страна се намира в непосредствена близост до най-младия, покрит с лед бял терен без кратери. Има даже данни, че на Плутон може да има черни дюни.


РЕКЛАМА:

***

„Да виждаме дюни на Плутон – ако наистина това са дюни – е много налудничаво, защото атмосферата на Плутон е много тънка днес“, казва Уилиам МакКинън от Уошингтън юнивърсити, Сейнт Люис. „Или Плутон е имал по-плътна атмосфера в миналото или е в ход някакъв процес, който не сме изяснили. Главоблъсканица е“.

Ето останалите получени снимки:

 

Credit : NASA/JHAPL/SwRI

Още информация и снимки са достъпни на уебсайта на НАСА.


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

September-2015-3.jpg
September-2015-4.jpg
September-2015-2.jpg

Европейска нощ на учените 2022 г.: