Новооткрита комета – посетител от звездите

Новооткрита комета развълнува астрономическата общност миналата седмица, тъй като по всяка вероятност се е формирала извън Слънчевата система. Обектът, който е обозначен като C/2019 Q4 (Borisov), е открит на 30 август 2019 г. от Генадий Борисов в обсерваторията MARGO в градчето Научний в Крим. Все още не е официално потвърдено, че кометата е междузвезден посетител, но ако това е така, тя ще бъде едва вторият подобен обект. Първият бе Оумуамуа, който бе наблюдаван и за който бе потвърдено през октомври 2017 г.

След първоначалното засичане на кометата, системата, намираща се в Лабораторията за реактивно движение (ЛРД) на НАСА в Пасадена, Калифорния, автоматично маркира обекта като по всяка вероятност междузвезден. Давиде Фарнокиа от Центъра за изследвания на близките до Земята обекти към НАСА в ЛРД си сътрудничи с други астрономи и с Координационния център за близкоземни обекти на Европейската космическа агенция във Фраскати, Италия, за да получи допълнителна информация от наблюдението на кометата. След това той влиза във връзка със спонсорирания от НАСА Център за малките планети в Кеймбридж, Масачузетс, за да проследи точната траектория на кометата и да определи дали тя е с произход от нашата Слънчева система или от друга част на галактиката.

Понастоящем кометата се намира на 420 милиона километра от Слънцето и ще достигне своя перихелий (най-близката до Слънцето точка) на 8 декември 2019 г., когато ще бъде на разстояние от него приблизително 300 милиона километра.

„Сегашната скорост на кометата е висока, около 150 000 км/ч, което е много над типичните скорости на обектите, обикалящи около Слънцето на това разстояние”, твърди Фарнокиа. „Високата скорост показва не само, че обектът е възникнал извън Слънчевата система, но и че ще я напусне, насочвайки се обратно към междузвездното пространство.”

В момента по входяща траектория C/2019 Q4 се насочва към вътрешността на Слънчевата система и ще навлезе в нея на 26 октомври под приблизително 40-градусов ъгъл спрямо равнината на еклиптиката, т.е. равнината, в която Земята и останалите планети обикалят около Слънцето.


РЕКЛАМА:

***

C/2019 Q4 е установена като комета поради размития си вид, показващ че обектът съдържа централно ледено тяло, което произвежда облак от прах и други частици, когато се приближава до Слънцето и се нагрява. Местоположението му в небето, гледано от Земята, го поставя близо до Слънцето – зона, която обикновено не се сканира от големите наземни проучвания на астероиди или космическите кораби NEOWISE на НАСА.

C/2019 Q4 ще може да се наблюдава с професионални телескопи в идващите месеци. „Обектът ще достигне максимална яркост в средата на декември и ще може да бъде наблюдаван с телескопи среден размер до април 2020 г. След това до октомври 2020 ще може да се вижда, но само с професионални телескопи”, коментира Фарнокиа.

Наблюденията, проведени от Карън Мийч и нейния екип от Хавайския университет, показват, че ядрото на кометата е с диаметър между 2 и 16 километра. Астрономите ще продължат да събират сведения за нея, за да характеризират допълнително физическите свойства на кометата (размер, въртене и т.н.), както и да доуточнят нейната траектория.

Центърът за малки планети е част от Харвард-Смитсонианския център за астрофизика и е под шапката на Планетарната система за данни на малките тела на НАСА в Университета в Мериленд.

Центърът за изследвания на близките до Земята обекти пък е към Лабораторията за реактивно движение. Всички те са проекти на НАСА за наблюдение на околоземни обекти и елементи от Службата за координация на планетарната отбрана към дирекцията на НАСА, свързани с научни мисии.

Повече информация за астероидите и околоземните обекти можете да намерите на:

https://cneos.jpl.nasa.gov

https://www.jpl.nasa.gov/asteroidwatch

 

Превод: Елена Страхилова

Източник: Science Daily


Европейска нощ на учените 2022 г.: