Археология История 

Нова информация за хората, които построили Стоунхендж

Въпреки че през последното столетие са проведени много изследвания, все още знаем твърде малко за хората, които са погребани в Стоунхендж, както и за това как са се озовали там. Сега, ново проучване на екип от Университета на Оксфорд, UCL и Muséum National d‘Histoire Naturelle de Paris, предполага, че част от тези хора са дошли и вероятно са пренесли със себе си камъните, използвани в ранните етапи от построяването на Стоунхендж. Произходът на камъните е от източен Уелс – планината Пресели.

Учените комбинирали радиовъглеродно датиране с нови техники в археологическия анализ.

Въпреки многото спекулации защо и как е бил построен Стоунхендж, въпросът кой го е построил остава рядко задаван. Една от причините за това е, че много от човешките останки били кремирани и това прави трудно извличането на полезна информация от тях. Но водещият автор на проучването, Кристоф Снек (Christophe Snoeck), демонстрира, че кремираните кости са запазили своя стронциев изотопен състав. А това позволява установяването на това къде са живели погребаните хора през последното десетилетие от живота си.

Екипът анализирал кости от черепите на 25 души, за да разбере нещо за живота на погребаните. Тези останки били първоначално ексхумирани от мрежа от 56 ями през 20-те години. Те били разположени около вътрешната окръжност на Стоунхендж и са известни като Aubrey Holes.

Анализът на малки фрагменти от кремираните човешки кости от ранен етап от историята на мястото, около 3000 пр.Хр., когато то било използвано предимно като гробище, показал, че поне 10 от 25 човека не са живели близо до Стоунхендж преди смъртта си. Стронцият в костите им показвал, че те са живели в западна Британия – район, който включва западен Уелс, откъдето е известно, че произхождат камъните, с които е построен Стоунхендж.

Главният автор Кристоф Снек, казва: „Скорошното откритие, че някаква биологична информация все пак оцелява след високите температури на кремацията (до 1000°С), ни предлага вълнуващата възможност най-сетне да изучим произхода на погребаните в Стоунхендж.”

Резултатите предполагат, че хора от планината Пресели не просто са предоставили камъните, но са се преместили заедно с тях и са били погребани на това място.

С помощта на новата техника може да бъдат изследвани стари археологически колекции и да бъде получена повече информация за тяхната история.

Превод: Росица Ташкова

Източник: ScienceNews

avatar
  Subscribe  
Извести ме

Related posts