Нов катализатор за намаляване на въглеродния диоксид дава сериозен тласък на зелената химия

Илюстрация на молекули на въглероден диоксид. Credit: © Ted Reinhard / stock.adobe.com

Изследователи от Държавния университет в Орегон (OSU) постигнаха ключов напредък в стремежа си към зелена химия за превръщането на въглеродния двуокис (или въглероден диоксид) от парникови газове във въглеродни форми за многократна употреба чрез електрохимична редукция.

Публикувано в Nature Energy, проучването, ръководено от Zhenxing Feng от Инженерния колеж на OSU, неговите колеги от Южния университет за наука и технологии в Китай и университета Станфорд, описва нов тип електрокатализатор.

Катализаторът може селективно да стимулира реакция за намаляване на CO2, което води до желания продукт – въглероден монооксид, какъвто е бил изборът в това изследване. Катализатор е всичко, което ускорява скоростта на химическата реакция, без да бъде изразходено от самата реакция.

„Намаляването на въглеродния диоксид е от полза за чистата околна среда и устойчиво развитие“, казва Фенг, доцент по химическо инженерство. „За разлика от традиционното намаляване на CO2, което използва химически методи при високи температури с голяма нужда от допълнителна енергия, реакциите на електрохимично намаляване на CO2 могат да се провеждат при стайна температура, като се използва течен разтвор. И електричеството, необходимо за електрохимично намаляване на CO2, може да бъде получено от източници на възобновяема енергия като слънчева светлина, давайки по този този начин възможност за напълно зелени процеси.“


РЕКЛАМА:

***

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новият Брой 135 на списанието.

Вземи само този брой в PDF >>

Отвори ДЕМО – първите 30 стр. от броя >>


Европейска нощ на учените 2022 г.: