Нисковъглехидратните диети – лесен начин за отслабване или рецепта за инфаркт?

Безкрайно много диети идват на мода и си отиват, но в наши дни има една, за която никога не спираме да чуваме. Независимо дали го наричате нисковъглехидратен, Аткинс, кето или палео, принципът е един и същ – намаляването на нишестената храна и увеличаването на мазнините и протеините.

Диетите с ниско съдържание на въглехидрати все повече се одобряват от специалисти по затлъстяване и диабет, а нарастващият брой опити показват, че подходът помага на хората да отслабват поне толкова, колкото традиционните нискомаслени и нискокалорични режими на хранене. Все повече хора се хранят по този начин, не за да отслабнат, а защото го смятат за по-здравословно.
И все пак много лекари предупреждават, че ниските въглехидрати са опасни. В подкрепа на това те посочват широкомащабни популационни проучвания, свързващи диетите с ниско съдържание на въглехидрати с повишения риск от инфаркт, инсулт и преждевременна смърт.

Озадачаващото е, че тези предупреждения не изглеждат припокриващи се с констатациите от клиничните проучвания, които обикновено са по-добър вид медицински доказателства от популационните проучвания. Няколко от тях са показали, че диетите с ниско съдържание на въглехидрати обикновено не повишават нивата на „лошия холестерол“, отдавна считани за основен рисков фактор за инфаркт и инсулт. Дори при хора, които се забелязва покачване, други показатели за сърдечното здраве обикновено се подобряват.

„Толкова е объркващо, че понякога се чудим дали не сме разбрали погрешно причините за сърдечните заболявания. Това ме накара да се замисля дали изобщо вярвам в хипотезата за холестерола“, казва Ерик Уестман, специалист по затлъстяването от университета Дюк в Северна Каролина.
Тъй като нарастващите нива на затлъстяване и диабет заплашват общественото здраве, въпросите около безопасността на диетите с ниско съдържание на въглехидрати стават все по-належащи.
И така, дали изхвърлянето на въглехидрати е безопасен начин за отслабване и поддържане на здравето – или е рецепта за инфаркт?

Диетите с ниско съдържание на въглехидрати за първи път набират известност през 70-те години на миналия век чрез нюйоркския кардиолог Робърт Аткинс, който сам отслабва по този начин и го препоръчва в книгите си за диети и кулинария.
Съветите му да се консумират обилно пържоли, сметана и масло, като същевременно отбягва повечето плодове и зеленчуци, го превърнаха в постоянна мишена за критиците. “Хората няма да могат да се придържат към неговите диети, а ако го направят, това ще ги убие”, според Уестман, който е учил при Аткинс.


РЕКЛАМА:

***

При много хора обаче диетите с ниско съдържание на въглехидрати очевидно работят. До началото на 90-те години рандомизираните проучвания показват, че такива диети са поне
толкова добри, колкото тези с ниско съдържание на мазнини за отслабване, често и малко по-добри.
В едно проучване хората на диета с ниско съдържание на въглехидрати са загубили средно 4,4% от телесното си тегло след една година, в сравнение с 2,5% сред тези в група с ниско съдържание на мазнини.
И противно на предупрежденията, нивата на холестерола на хората и резултатите от други кръвни изследвания обикновено се движат в правилната посока.
„Това беше голям момент“, казва Уестман, който ръководи някои от тези проучвания.
Какво е обяснението?

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия Брой 139 на списанието>>

Вижте първите 52 стр. на брой 139 тук>>

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: