Мутант левак, охлюв на име Джеръми, си търси половинка чрез хаштаг в Туитър

Джеръми (отдолу) и Лефти се опознават. Те са мутанти – вероятността да се роди охлюв с черупка, чиято спирала се върти обратно на часовниковата стрелка, е 1 към един милион. Credit: Ангъс Дейвисън, Нотингамски университет
Джеръми (отдолу) и Лефти се опознават. Те са мутанти – вероятността да се роди охлюв с черупка, чиято спирала се върти обратно на часовниковата стрелка, е 1 към един милион. Credit: Ангъс Дейвисън, Нотингамски университет

Никога не е било лесно да намериш сродна душа, а ако си охлюв „левак”, това е практически неосъществимо. Джеръми, кафяв градински охлюв, е рядък мутант. Черупката му е завита спирално обратно на часовниковата стрелка, което прави невъзможно съчетаването му с 99.9999 процента от неговите ближни.

Лявовъртящите спирали се срещат при един от милион охлюви. Генетикът Ангъс Дейвисън от Нотингамския университет откри гена, отговорен за това накъде ще се завърти черупката на охлюва. Същият ген определя асиметрията при останалите органи в тялото на охлюва. Генът се среща и при други видове, включително при човека, и изпълнява подобна функция. Дейвисън планира да развъди поколение от Джеръми, защото иска да научи повече за особености в развитието, съпътстващи живота на индивиди, чиито органи са разположени в тялото обратно на нормалното.

Обаче, органите на Джеръми, включително гениталиите му, са разположени обратно, което изключва интимност с обикновените, врътнати надясно охлюви. Технически, бидейки хермафродит, Джеръми би могъл да се размножи и сам, но Дейвисън искал това да стане по правилния начин и затова решил да изиграе ролята на сватовница. Всъщност бракосъчетаването на двама лявозавъртяни охлюва би дало по-богати генетични данни и би предоставило по-ценен  изследователски материал.

За да намери някой от ония един-на-милион охлюви, Дейвисън потърсил помощта на учените-любители (citizen scientists). Слухът за самотния левак се разнесъл чрез #Snaillove в Туитър. Историята била подхваната от ВВС и от няколко други новинарски медии. Резултатът не закъснял и дошъл денят, когато Джеръми бил отведен в Ипсуич на сгледа при Лефти (Левака).

Стопанинът на Лефти ще бъде наоколо, за да проследи дали двамата ще се спогодят и по-специално дали ще се появят „любовни стрели”, които в едно от съобщенията за предстоящото събитие бяха описани като „калцинирани остриета, които два охлюва впиват взаимно при копулация”. Колко романтично.


РЕКЛАМА:

***

Но дори да не припламнат искри между Джеръми и Лефти, междувременно се намери резервен кандидат, испанец.

С който и от двамата кандидати да се съчетае Джеръми, едно е сигурно: партньорството им ще е победа над случайността при шанс едно към трилион. А щом щастието се е усмихнало на това приятелче, то значи има надежда за всички нас.

А ето го и развитието на историята:

Превод: Рада Мутафчиева

Източник: Popular Science, Seeker


Европейска нощ на учените 2022 г.: