Коронавирус – как се движи разпространението му и как учените смятат да се борят с него

Учените са все по-загрижени за новия вирус, който вече зарази хиляди хора и може да бъде смъртоносен за всеки. Той се нарича коронавирус и принадлежи към същото семейство като вируса, който причинява тежък остър респираторен синдром – ТОРС, или SARS. Вирусът се появи през декември в китайския град Ухан и доведе до масови респираторни заболявания, тъй като може лесно да се разпространява от човек на човек.

На 29 януари австралийски учени от Мелбърн за първи път успяха да клонират вируса. Те са първите извън Китай, които обявиха, че са пресъздали и отгледали новия коронавирус в клетъчна култура. Екипът от Института по зарази и имунитет “Питър Дохърти“ обяви, че е изолирал вируса от първия човек, диагностициран с инфекцията в Австралия на 25 януари.

Техният екип ще сподели вируса с изследователски лаборатории от целия свят, препоръчани от Световната здравна организация (СЗО), за да подпомогнат разработването на по-точни диагностични тестове и ваксини, казва Майк Катън, заместник-директор на института. „Има някои неща, които е много по-лесно да направите, когато имате вируса“, казва Катън – “Това ще помогне и при оценката на ефективността на пробни ваксини”.
„Тестът за антитела ще ни позволи ретроспективно да тестваме пациенти, за да можем да съставим по-точна картина колко широко разпространен е вирусът и следователно, наред с другите неща и истинската смъртност“, допълва той.

 

Въпреки че китайските учени също вече са успяли да го пресъздадат в лабораторни условия, те все още не са споделили проби с международни изследователи, а само генетичната последователност на вируса, казва Джулиън Друс, ръководител на лабораторията за идентифициране на вируси към института Дохърти. Според него успехът се дължи на комбинирания опит на лабораторията в диагностицирането на инфекции, както и изолирането и отглеждането на вируси в култури. „Имаме две части от пъзела заедно в една лаборатория“, казва той.
Катън казва, че наличието на проби от вируса ще позволи на учените да направят тестове, които могат да открият специфични имунни клетки – антитела, които показват дали човек е бил заразен с новия вирус. Такива тестове са особено полезни за хора с леки симптоми или без такива. А да се направи тест за антитела е трудно без проби от вируса, казва още той.

 


РЕКЛАМА:

***

Иън Макей, вирусолог от Университета Куинсланд в Бризбейн (Австралия), казва, че съобщението на групата в Мелбърн е фантастична новина. Той добавя, че пробите, отглеждани в лаборатория, са от съществено значение за изследване на поведението на вируса в културата или при животни-гостоприемници. Въпреки че пробите за вируси могат да се използват и за валидиране на молекулярно-диагностични тестове, повечето лаборатории се въздържат от използването на цели вируси в полза на синтетично произвеждани компоненти от вируса от частични геноми.

 

Снимка: Credit: Nature/Mast Irham/EPA-EFE/Shutterstock

 

В момента Ухан е силно изолиран, като са спрени влаковете, междуградските автобуси и над автомобилния трафик се упражнява строг контрол. Улиците на града са пусти, много хора, включително и някои учени, са блокирани там вече от около седмица като са отложили своите пътувания и конференции. 

Друг учен пък се опитва да влезе в Ухан и да работи със сътрудници за тестване на лекарствени вещества, които биха могли да помогнат срещу коронавирусите. Наскоро той описа опитите си и своята мотивация пред списание Nature. Ролф Хилгенфелд, от Университета в Любек (Германия), се опитва да разработва коронавирусни лекарства още след епидемията на ТОРС от 2002 – 2003 и възнамерява да тества две съединения върху животински образци в Ухан.
Междувременно от градската управа на китайската столица Пекин обявиха, че ще налагат тежки глоби на аптеките, които са повишили цените на хирургическите маски. По аптеките и магазините в многомилионната столица на Китай още от миналата седмица се наблюдава недостиг на маски, които хората масово купуват, за да се предпазят от евентуално заразяване.

 

Тъй като броят на потвърдените случаи на новия коронавирус достига вече хиляди, учените по света са се заели да правят оценка колко лесно се предава вирусът между хората – и се опитват да определят дали тези без симптоми също могат да го разпространяват. Главното, което епидемиолозите се стремят да фиксират, е колко души е способен да зарази един човек с вируса – известен като R0. R0 по-висок от 1 означава, че ще бъдат необходими противодействия, с мащабите на карантина, за да се ограничи разпространението на патогена.
След наскоро проведеното заседание на извънредната комисия за борба с епидемията, Световната здравна организация (СЗО) публикува приблизителни R0 от 1,4 до 2,5. Оттогава други екипи са с малко по-високи стойности 1,2. Тези оценки са подобни на R0 на ТОРС през ранните етапи на епидемията от 2002 – 2003 г. и на новия щам на грипа H1N1, който предизвика пандемия през 2009 г. Но те са по-високи от стойностите на R0, изчислени при епидемията на Близкоизточния респираторен синдром (MERS), който също е подобен на ТОРС. Изследователите предупреждават, че все пак оценките на R0 идват с голяма несигурност поради пропуски в данните и предположенията, използвани при калкулациите. Те също така посочват, че R0 е подвижна мишена, която се променя в хода на епидемията, с прилагането на мерки за контрол и варира в различните райони. В момента здравните власти и учените търсят признаци, че стъпките, които са предприели, за да спрат разпространението, като ограниченията за пътуване в Ухан и други китайски градове, са намалили R0.

 

Работници произвеждат защитни костюми във фабрика в Нантонг в китайската източна провинция Дзянсу. Снимка: Nature/AFP/Getty


Другият важен въпрос без отговор около разпространението на вируса е дали и колко широко заразените хора без симптоми могат да заразят другите. Проучване на група от пет инфекции в семейство в Шенжен идентифицира дете, което е заразено с вируса, но не показва никакви симптоми. Ако подобни асимптоматични случаи са често срещани и тези индивиди могат да разпространят вируса, тогава задържането на разпространението му ще бъде много по-трудно, казват изследователите. СЗО съобщи, че трима души с инфекцията извън Китай също са били безсимптомни. За сравнение при ТОРС сравнително малко случаи са били асимптоматични и това е било ключово за контрола на вируса.
“Определянето на мащаба на безсимптомното предаване остава ключово: ако това е рядко събитие, тогава въздействието му трябва да бъде минимално по отношение на цялостната епидемия“, казва в свое изявление Джонатан Бол, вирусолог от Университета в Нотингам, цитиран от UK Science Media Centre – „Но ако този начин на предаване допринася значително за разпространението, то контролът ще става все по-труден.“
Един от начините да се определи дали хората без симптоми могат да предават вируса е да се проучи разпространението му в отделни домакинства в Китай, казва Шейла Бърд, биостатик в Университета в Кеймбридж, Великобритания. Чрез внимателно наблюдение на всички членове на домакинство, в което има едно заразено лице, следва да бъде възможно да се определи кой кого заразява с вируса и как. Подобни проучвания биха били полезни и за идентифициране на начините за спиране на разпространението в самите домакинства, добавя Бърд.

 

Огнищата на пандемията в Китай. Снимка: sciencealert.com


На 28 януари за първи път се случи вирусът да се предаде от човек на човек извън Китай и така епидемията се разпространи и отвъд границите на страната. Мъж от Германия се е заразил с инфекцията от негов колега, който се завърнал от Ухан, според медийните съобщения и изявление на здравното министерство на Бавария.
В актуализация от 27 януари СЗО потвърди, че човек във Виетнам е диагностициран с вируса, който му е бил предаден от заразен член на неговото семейството. Медиите съобщиха и за шофьор на автобус в Япония, който е превозвал туристи от Ухан, който също е показал положителен тест за коронавируса.
Министерството на здравеопазването на Бавария обаче заяви, че счита рискът от разпространение на вируса за нисък. Като цяло мненията на здравните организации са оптимистични, че по-нататъшното разпространение на вируса ще бъде максимално ограничено. Здравните власти могат да ограничат предаването чрез изолация на заразени хора и да следят внимателно хората, с които те са имали контакт. Но тези мерки биха били ефективни само ако вирусът не е в състояние да се разпространява широко по въздуха. Досегашните данни сочат, че коронавирусът се разпространява само при близък контакт и чрез капчици слюнка, но не е ясно все още доколко ефективно той се разпространява и във въздуха. Неприятното е, че досега нямаме всички необходими доказателства, които могат да покажат как точно се предава тази болест.

 

Броят на потвърдените случаи в Китай на 28 януари скочи до 4515, спрямо 2744 на 26 януари (скок с 60% само за два дни), според Китайския център за контрол и превенция на заболяванията. Пак по това време властите съобщаиха също, че повече от 100 души вече са загинали в резултат на инфекцията. Към момента цифрите допълнително са нарастнали на общо 5974 заразени (като повече от половината са от провинция Хубей), 132 смъртни случая и 1239 пациенти, чието състояние се оценява като тежко. С началото на този месец цифрите скочиха още по-драстично и към 4 февруари регистрираните случаи са нарастнали на 20 696, като 2790 от тях (или 13%) са диагностицирани с критично състояние; смъртните случаи са 427; а заразените, които са успяли да се възстановят за момента са 730 души. (на този линк може да се следи как се движи статистиката на случаите в реално време – https://www.worldometers.info/coronavirus/ )

 

Потвърдените смъртни случаи извън Китай засега са 2, един във Филипините и един в Хонконг. Случаи на заразяване са потвърдени също и в страни като Тайван, Тайланд, Австралия, Малайзия, Сингапур, Франция, Япония, Южна Корея, САЩ, Виетнам, Канада, Непал – общо 25 държави до момента. Първият самолет с 200 японци, които са поискали евакуация от китайския град Ухан, вече излетя към Япония. Като мярка за ограничаване на разпространението пък Австралия реши да изпрати на отдалечен остров в Индийския океан за две седмици, всички свои граждани, които са се прибрали от Китай след избухването на пандемията, като към същата мярка реши да прибегне и Нова Зеландия.
Държави като САЩ, Южна Корея и Китай вече отделят десетки милиони бюджет за борба против коронавируса. Мерките за сигурност са особено засилени и работата на учените по проучването и изолирането му продължава.


Европейска нощ на учените 2022 г.: