Контрол над раждаемостта при коалите помага да се избегне глад и смъртност сред тях

Коали от различни части на Австралия масово са стерилизирани и са им дадени дългосрочни контрацептиви, за да се предотврати пренаселеността и загубата на ключови за оцеляването им дървета, с които те се хранят. Като до момента изглежда, че тези мерки са сработили.

Дейвид Рамзи от Института за изследване на околната среда „Артър Райла“ в Мелбърн (Австралия) и неговият екип анализираха ефекта от две програми за контрол на плодовитостта върху популациите на коали в райони, където животните са се развъдили твърде успешно, създавайки предпоставки за бъдещ глад, тъй като броят им надхвърля капацитета на естествените хранителни ресурси.

Изследователите са подготвили програма, която е била приложена между 2004 и 2013 г. в Националния парк Будж Бим, Виктория, при която женските коали са били улавяни и лекувани с имплант на хормона левоноргестрел – контрацептив, чието действие обикновено трае от 10 до 12 години. 

Те също така разработиха програма за стерилизация и на остров Кенгуру (Южна Австралия), приложена между 1997 и 2013 г.

В някои австралийски щати, като Куинсланд и Нов Южен Уелс, коалите са обявени за застрашен вид. Но пък в части на Виктория и Южна Австралия популациите са се увеличили, достигайки до толкова висока плътност, че дърветата, с които се хранят, са изложени на риск.


РЕКЛАМА:

***

Коалите предпочитат да ядат листата само на няколко вида евкалиптови дървета – в частност на вида Eucalyptus viminalis, които се срещат само в югоизточна Австралия. При тези видове  изяждането на всичките им листа убива дърветата.

Преди това пренаселването е довело до глад на коали и намаляване на техния брой в някои райони, като в един от тях над 70 процента от коалите са загинали в резултат на това. 

Екипът установи, че усилията за контрол над популациите на коалите са довели до възстановяване на евкалиптовите дървета с леко или умерено обезлистяване и значително са намалили смъртността на дърветата в Национален парк Будж Бим, което означава и повече храна за животните (Biological Conservation, doi.org/fpc6).

 

Източник: New Scientist Magazine
Превод: Радослав Тодоров


Европейска нощ на учените 2022 г.: