Консумацията на повече растителна храна може да намали риска от сърдечни заболявания


Сп. Българска Наука, брой 164 (април 2023 г.):

***

По-питателните растителни храни са здравословни за сърцето на всяка възраст, според две различни изследвания, публикувани в Journal of the American Heart Association, списание с отворен достъп на American Heart Association.

В две отделни проучвания, анализиращи различни мерки за здравословна консумация на растителна храна, изследователите установяват, че както младежите, така и жените в постменопауза са имали по-малко сърдечни пристъпи и е по-малко вероятно да развият сърдечно-съдови заболявания, когато приемат повече здравословни растителни храни.

Препоръките за диета и начин на живот на Американската асоциация по сърдечни заболявания предлагат цялостен здравословен хранителен режим, който препоръчва разнообразие от плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, нискомаслени млечни продукти, домашни птици (без кожата), риба, ядки, бобови растения и нетропически растителни масла. Той също така препоръчва ограничена консумация на наситени мазнини, транс-мазнини, натрий, червено месо, сладкиши и сладки напитки.

Проучване, озаглавено „Растително-ориентирана диета и риск от инцидентно сърдечно-съдово заболяване по време на млада до средна възраст“, оценява дали дългосрочната растително-ориентирана диета, започваща от млада възраст, са свързани с по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания в средата на живота.

„По-ранните изследвания бяха фокусирани върху отделни хранителни вещества или отделни храни, но има малко данни за диетата, ориентирана към растения и дългосрочния риск от сърдечно-съдови заболявания“, казва д-р Юни Чой, водещ автор на изследването и докторант в отдел епидемиология и здравеопазване в Училището за обществено здраве на Университета в Минесота в Минеаполис.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Чой и колегите му изследват диетата и появата на сърдечни заболявания при 4946 възрастни, включени в проучване за риска от развиване на коронарна артериална болест при младежи (CARDIA). Участниците са били на възраст от 18 до 30 години към момента на записването им (1985-1986 г.) в проучването и по това време не са имали сърдечно-съдови заболявания. Сред тях е имало 2509 чернокожи и 2437 бели, като 54,9% от всички тях са били жени. Също така те са били анализирани и по нивото си на образование (предгимназиално, гимназиално или висше).
Участниците са изследвани по 8 пъти в периода от 1987-88 до 2015-16 г. Изследванията са включвали лабораторни тестове, физически измервания, медицински истории и оценка на факторите за начина на живот. За разлика от рандомизираните контролирани проучвания, в това участниците не бяха инструктирани да консумират определени неща и не бяха информирани за резултатите от мерките си за диета, така че изследователите да могат да събират безпристрастни, дългосрочни данни за обичайната им диета.

След подробни интервюта за историята на диетата, качеството на диетите на отделните участници беше оценено въз основа на системата A Priori Diet Quality Score (APDQS), съставена от 46 групи храни, от година 0-ва, 7-а и 20-а от проучването. Групите храни бяха класифицирани в графи: полезни храни (като плодове, зеленчуци, боб, ядки и пълнозърнести храни); неблагоприятни храни (като пържени картофи, високомаслено червено месо, солени закуски, сладкиши и безалкохолни напитки); и неутрални храни (като картофи, рафинирани зърнени храни, крехко месо и миди) на базата на тяхната известна досега връзка със сърдечно-съдови заболявания.

 

 

Участниците, които са получили по-високи резултати, са яли разнообразни полезни храни, докато хората, които са имали по-ниски резултати, са приемали повече неблагоприятни храни. Като цяло по-високите стойности съответстват на богата на хранителни вещества, ориентирана към растенията диета.

„За разлика от съществуващите оценки на качеството на диетата, които обикновено се основават на малък брой групи храни, APDQS е изрично в улавянето на цялостното качество на диетата, използвайки 46 отделни групи храни, описвайки цялата диета, която обичайното население консумира. Нашата оценка е много всеобхватна и има много сходства с диетите като Индекса за здравословно хранене на американците (от Службата за земеделски храни и бюрото по храните на Министерството на земеделието на САЩ), диетата DASH (Диетични подходи за спиране на високото кръвно налягане) и средиземноморската диета“, казва д-р Дейвид Е. Джейкъбс-младши, съавтор на изследването и професор по обществено здравеопазване в клиниката Maйo към Училището по обществено здраве на Университета в Минесота в Минеаполис.

Изследователите установиха следното:

  • По време на 32-годишно проследяване 289 от участниците развиват сърдечно-съдови заболявания (включително инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност, сърдечна болка в гърдите или запушени артерии навсякъде по тялото).
  • Хората, които са класирани в топ 20% на дългосрочната оценка за качеството на диетата (което означава, че са яли най-богатите на хранителни вещества растителни храни и по-малко животински продукти с неблагоприятна оценка), са показали 52% по-малка вероятност да развият сърдечно-съдови заболявания, след като са взети предвид няколко фактора (включително възраст, пол, раса, средна консумация на калории, образование, родителска история на сърдечни заболявания, пушене и средна физическа активност).
  • В допълнение, между 7-ата и 20-ата година от проучването, когато възрастите на участниците варират от 25 до 50, тези, които са подобрили най-много качеството на диетата си (консумират по-полезни растителни храни и по-малко животински продукти с неблагоприятна оценка), са с 61% по-малка вероятност да развият последващи сърдечно-съдови заболявания в сравнение с участниците, чието качество на диета е спаднало най-много през това време.
  • Тъй като сред участниците имаше малко вегетарианци, проучването не успя да оцени възможните ползи от строга вегетарианска диета, която да изключва всички животински продукти, включително месо, млечни продукти и яйца.

„Хранително богата, ориентирана към растенията диета е полезна за сърдечно-съдовото здраве. Растително ориентираната диета обаче не е непременно вегетарианска“, коментира Чой. „Хората могат да избират измежду растителни храни, които са възможно най-близки до естествените и не са силно преработени. Смятаме, че хората могат да включват умерено от време на време животински продукти, като например непържени домашни птици, непържени риби, яйца и ниско мастни млечни продукти.“

Трябва да се уточни и че понеже това проучване е наблюдателно, то не може да докаже причинно-следствената връзка между диетата и сърдечните заболявания.
Изследването е финансирано от National Heart, Lung and Blood Institute на Националните здравни институти; Healthy Food Healthy Lives Institute към Университета в Минесота; и програмата за професионално развитие на MnDrive Global Food Ventures в Университета на Минесота.
Други съавтори са д-р Никол Ларсън; д-р Лин Стефан; д-р Памела Шрайнер; д-р Даниел Галахер; д-р Даниел Дюпрез; д-р Джеймс М. Шикани и д.м.н Джамал С. Рана.

 

 

В друго проучване, озаглавено „Връзка между диетично портфолио на растителна основа и риск от сърдечно-съдови заболявания: констатации от Проспективното кохортно проучване на Инициативата за здраве на жените (WHI)“, учени, в сътрудничество с изследователи от WHI, ръководени от д-р Симин Лиу от Университета Браун, оценяват дали диетите, включващи диетично портфолио от храни на растителна основа с одобрени от Американската администрация по храните и лекарствата здравни претенции, за понижаване на нивата на „лошия“ холестерол (известни като „Портфолио диета“), са свързани с по-малко събития от сърдечно-съдови заболявания при голяма група жени в постменопауза.

„Портфолио диета“ включва ядки; растителен протеин от соя, боб или тофу; вискозни разтворими фибри от овес, ечемик, бамя, патладжан, портокали, ябълки и плодове; растителни стероли от обогатени храни и мононенаситени мазнини, съдържащи се в маслиновото и рапичното масло и авокадото; заедно с ограничената консумация на наситени мазнини и холестерол в храната.
Преди това две рандомизирани проучвания показаха, че достигането на високи целеви нива на храни, включени в диетата на портфолиото, е довело до значително понижаване на „лошия“ холестерол или липопротеиновия холестерол с ниска плътност (LDL-C), повече от традиционната диета с ниско наситени мазнини в Националната програма за холестерол и образование в едно проучване и наравно с приемането на лекарства за понижаване на холестерола в друго.

Проучването анализира дали жените в постменопауза, които са следвали Портфолио диетата, са имали по-малко случаи на сърдечни заболявания. Проучването включва 123 330 жени от САЩ, които са участвали в Инициативата за здраве на жените, дългосрочно национално проучване, разглеждащо рисковите фактори, превенцията и ранното откриване на сериозни здравословни състояния при жени в менопауза.
Когато жените в този анализ се включиха в проучването между 1993 и 1998 г., те бяха на възраст между 50-79 години (средна възраст 62 години) и нямаха сърдечно-съдови заболявания. Изследваната група беше проследена до 2017 г. (средно време за проследяване от 15,3 години). Изследователите са използвали самостоятелно докладвани данни от въпросници за честотата на хранене, за да се оцени всяка жена при спазване на диетата на портфолиото.

Изследователите установиха, че:

– В сравнение с жените, които са спазвали по-рядко диетата на портфолиото, тези с най-близко съответствие с нея са с 11% по-малко склонни да развият какъвто и да е вид сърдечно-съдово заболяване, 14% по-малко вероятно да развият коронарна болест на сърцето и 17% по-малко вероятно да развият сърдечна недостатъчност.
– Няма връзка между по-стриктното спазване на диетата на портфолиото и появата на инсулт или предсърдно мъждене.

„Тези резултати представляват важна възможност, тъй като все още има място хората да включат в диетата си повече понижаващи холестерола растителни храни. При още по-голямо придържане към диетичния модел на портфолиото може да се очаква асоциация с още по-малко сърдечносъдови събития, може би също като лекарства за понижаване на холестерола. И все пак 11% намаление на опасността си е клинично значимо и би задоволило минималния праг за полза на всеки. Резултатите показват, че диетата на портфолиото носи ползи за здравето на сърцето“ заключва д-р Джон Сивенпайпър, cъавтор на изследването в болница „Сейнт Майкъл“, Unity Health Toronto в Онтарио (Канада), и доцент по хранителни науки и медицина в Университета в Торонто.

Изследователите смятат, че резултатите подчертават възможните опции за намаляване на сърдечните заболявания, като насърчават хората да консумират повече храни от диетата на портфолиото.

„В нашето проучване открихме и реакция на дозата, което означава, че можете да започнете с малко, като добавите един компонент от диетата на портфолиото наведнъж и да получите повече ползи за здравето на сърцето, когато добавите още компоненти“, казва Андреа Глен, водещ автор на изследването и докторант в болница „Св. Майкъл“ в Торонто и по хранителни науки в Университета в Торонто.

Въпреки че и това изследване е било наблюдателно и не може директно да установи причинно-следствените връзки между диетата и сърдечно-съдовите заболявания, учените смятат, че то дава най-надеждна оценка за връзката диета-сърце, правена досега, поради дизайна на изследването, който включва добре валидирана храна, честотни въпросници, прилагани на изходно ниво и трета година при голяма популация от високо целенасочени участници.
Въпреки това изследователите съобщават, че тези констатации трябва да бъдат проучени също така и сред допълнителни популации от мъже или по-млади жени.

Съавтори са д-р Кенет Ло; д-р Дейвид Дж. А. Дженкинс; маг. Беатрис А. Баучер; д-р Антъни Хенли; д-р Сирил Кендъл; д-р Мара Витолинс; д-р Линда Снетселаар и д-р Симин Лю.
Изследването е финансирано от National Heart, Lung, and Blood Institute на Националните институти по здраве и диабет в Канада.

 

Източници: Journal of the American Heart Association, ScienceDaily
Превод: Радослав Тодоров


ВИДЕО: Какво е БГ Наука?

***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.