Комуникация на науката в училище

Комуникация на науката в училище

Комуникация на науката в училище

Комуникация на науката в училище


Направи дарение на училище!***

 

Много е важно за учениците, освен научаването на задължителните си уроци в училище, да се научат и на критично мислене. Така те няма да са толкова податливи на псевдонаука и фалшиви новини, ще могат да си задават правилните въпроси и да намират правилния път към отговорите и решенията на проблемите. Това би осигурило сериозен тласък и предимство за бъдещото развитие на всеки ученик и реализацията му в образованието, кариерата и живота.

За целта учителите, или гостуващи в клас лектори, трябва да се опитат да ги научат как те сами да отсяват правилната информация, проверена с научен метод и как да я анализират. Стига това да бъде поднесено по подходящ начин, чрез видеа, демонстрации и интригуващ изказ, интересът на децата лесно може да бъде уловен. Достатъчно е да им се покаже колко забавна и интересна може да бъде науката за да се запалят по нея.

От списание Българска Наука издаваме специални броеве и материали, предназначени изцяло за ученици, така че те да могат да получат лесно достъпна научна информация, поднесена на техния език. В същото време имаме статии и цели специализирани броеве, писани само от ученици и то на доста високо ниво.
По подобен начин можете да ангажирате и вашите ученици да напишат статии, текстове и дори да направят видеа, свързани с вашия предмет, това би увеличило интереса и знанията им по него.
Издавали сме специални броеве и за учители, статиите в които да ги насочват как да бъдат по-полезни на учениците и образованието, отвъд стандартната учебна програма.


Разбери повече за БГ Наука:

***

За да се получи още по-добре и да придобиете опит чрез повече практика, говорете по-често за наука и със семейството си, приятелите и познатите. В крайна сметка всичко около нас е свързано по някакъв начин с науката и винаги нещата могат да бъдат описани или обяснени чрез нея. Разказвайки на хората за това какво работите, какво правите в лабораторията, защо това е интересно и важно, също би разпалило интерес у тях да се разровят повече за темите, с които вие се занимавате.

И разбира се трябва да се прави и демонстрира наука в самите училища. Вече има множество СТЕМ кабинети в българските учебни заведения, тепърва ще се налеят още много пари от Европа и от МОН за тях. Така че използвайте тези нови кабинети и новата техника в тях, показвайте на учениците как се прави наука, за да бъдат провокирани те сами да разбират как работят нещата, сами да искат да правят експерименти и да пишат статии. Реално да се практикува това, което те учат на теория в часовете.

Един от методите, на който обикновено не се набляга толкова колкото е необходимо, е търсенето на информация. Тъй като до голяма степен живеем във време на масова дезинформация, пропаганда и псевдонаука е много важно да научите учениците си как да търсят и намират правилната информация, използвайки научен метод и критично мислене. Заедно търсете такава информация и им помагайте да пишат статии, намирайки подходящи и надеждни източници за целта.

От БГ Наука направихме безплатен курс за автори, където сме описали как се търси информация, как се избира добър източник в интернет на английски и на български. А също така сме издавали и специализирани броеве, писани изцяло от ученици, донякъде с помощта на учителите им, за математика, физика и други области. И вие можете да ги провокирате да пишат есета на научна тематика и например като награда най-добрите да бъдат публикувани в БГ Наука, за което ние винаги бихме съдействали.

Друг инструмент е да накарате учениците сами да създават съдържание на научна тематика и да го разпространяват в социалните мрежи, включително през тези, които те най-много ползват като ТикТок, Инстаграм и YouTube.

Ако например имате урок по история, предложете им да заснемат видео, свързано с него – един от учениците да застане пред камера и да разкаже нещо, друг да го заснеме, трети да обработи материала, да напишат текст, който да бъде разказан във видеото, да направят за него снимки в местен музей, снимки на паметници и др.
По този начин гарантирано много от учениците наистина ще заобичат предмета и задачите от подобен тип.

За целта могат да се използват ресурсите на БГ Наука – ние имаме над 500 видеа с интервюта с учени, както и много документални филми. Откъси от тях могат да бъдат използвани за разказване на теми от уроци и задачи. Ако си харесате някои от тези учени може да намерите контактите на им и да поканите някой от тях.

Можете и самите вие, като учители да правите видеа и съдържание, в които да разказвате части от уроци по по-нагледен и интересен начин, за ученици, които имат затруднения с материала.

За максимален ефект от вашето съдържание вие трябва да покажете вашата работа по най-лесен, достъпенн и разбираем начин, чрез графики, снимки и кратък и ясен текст.

Организирайте също така и научни събития и мини фестивали на живо. Дати като 24 май и патронният празник на училището например са перфектни дни за подобни начинания. Ако нямате възможност за шатри или по-мащабни организации, винаги можете да използвате залите и коридорите на училището. Изкарайте маси, накарайте самите ученици да правят там демонстрации, експерименти и изложения, да поканят родителите и приятелите си. Да засяват растения, или извършат демонстрации с дадени уреди, въобще по различните предмети могат да се направят наистина много и най-различни демонстрации.

Текст: Радослав Тодоров
Източник: Курс по комуникация на науката
Изображения: canva.com

 

Още подобни статии можете да прочетете в новия Брой 170 на списанието.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.