Кои събития промениха БГ Наука през 2021 г.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Автор: Петър Теодосиев / БЛОГ НА ПЕТЪР ТЕОДОСИЕВ

 

Покрай наистина несигурното време, в което живеем, 2021 г. започна с доста въпросителни за БГ Наука. Трябваше много сериозно да се организираме и фокусираме, за да покажем важността на науката – така още януари (2021 г.) публикувахме 3 броя: сп. “Българска Наука” 137, Специализиран брой: Нобелови награди 2020 г. и Специализиран брой: ЦЕНТРОВЕ ЗА ВЪРХОВИ ПОСТИЖЕНИЯ И ЦЕНТРОВЕ ЗА КОМПЕТЕНТНОСТ

Така за цялата 2021 г. имаме 27 броя в PDF https://nauka.bg/category/spisanie

 

Повечето могат да бъдат изтеглени и прочетени безплатно, а всеки от платените броеве има поне 30% от съдържанието си предоставено безплатно.

 

Още в първите месеци успяхме да предложим на МОН (Дирекция “Наука”) и ОП НОИР проекти, които да развием заедно. Така порталът www.naukamon.eu стана още по-добър и всеки един текст го популяризирахме през каналите на БГ Наука. Също така интервюирахме и показахме множество учени подпомогнати от МОН, ФНИ и Дирекция “Наука”.

От юли започнахме кампания да промотираме научните центрове по ОП НОИР – показахме близо 100 учени във видео и текст, както и издадохме три специализирани броя – Лицата на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“

Много добре се получи тази кампания, защото показахме множество млади хора, които правят наука в Бургас, Плевен, Варна, Пловдив, Русе, Габрово и София.

Всички видеа може да видите тук – https://www.youtube.com/c/bgnauka/videos

В Плевен снимахме в операционна по време на операция, което беше едно от най-вълнуващите неща, които сме снимали до тогава. (Видеото >> )

 

Важна част от съдържанието бяха и материалите свързани с Европейската нощ на науката по проекта КТРИО 5

 

Лятото издадохме (с подкрепата на КТРИО 5) 3 важни безплатни броя, които са посветени на живота и природата:

Спец. брой „Зелени технологии“

 

Спец. брой „Климатичните промени“

 

Спец. брой „Природа“

 

Лятото направихме и няколко документални филма, за единия от които (40 години РОЖЕН) прекарахме една вечер в обсерваторията Рожен. Наблюдавахме звездите и дори успяхме да видим с просто око някои от планетите от нашата слънчева система.

 

Следващото голямо нещо беше пътуването ни до Дубна, Русия. Вижте публикацията Как Обединения институт за ядрени изследвания (в Дубна) развива науката и в България. Направихме няколко интервюта на български учени, които работят там и един кратък документален филм – 65 години България в ОИЯИ, Дубна

Това пътуване до Дубна беше моя мечта от няколко години и се радвам, че успяхме да отидем и да отразим работата на българските учени там.

 

Направихме интервю и с една жива легенда, академик Юрий Оганесян, съоткривател на оганесон (Og) – 118-ият елемент от периодичната система, кръстен на самия него. Освен че е световен лидер в сферата си (свръхтежки елементи) и научен кумир с исторически постижения, той все още е активен в работата си въпреки възрастта (88 г.) и е много приятен и ведър събеседник, което си личи всъщност и в самото интервю. 

 

Поканиха ме да направя и водя курс по комуникация на науката за учени – „Scientific communication for scientists“ по проекта ISPAS. 

Това за мен беше голямо предизвикателство, но мисля че успях да предам най-важното като смисъл и идея защо е толкова важно да се говори за наука и то точно от самите учени.

Вижте най-интересното от Европейската Нощ на Учените 2021 г. – https://nauka.bg/nosht2021/

Видеа, списания, лекции и т.н.

 

В края на годината (2021) подписахме договор с БТА за популяризиране на статии от сайта nauka.bg и списанието “Българска Наука”

Тук може да се види пресконференцията >>

 

Това са най-значимите моменти случили се през 2021 г., които мисля че имат най-голямо влияние над БГ Наука и приноса ни в комуникацията на науката в България.

 

Годината (2021 г.) в цифри:

  • Над 2000 поста в социалните мрежи 
  • Близо 1000 нови публикации в NAUKA.BG 
  • Почти 200 нови видеа в YouTube
  • 6 документални филма
  • Над 200 интервюта с български учени
  • 27 броя в PDF
  • Над 3 милиона преглеждания на постовете в Facebook