Канада (Canada)

 


http://image.nauka.bg/geo/durjavi/canada/canada226.gifКанада е втората по големина държава в света след Русия. Населението й обаче е едва една пета от това на Русия.

Близо 90% от канадците живеят в рамките на 200 км от границата със САЩ, което означава, че Канада има обширни пусти пространства в северната си част.

Отношенията с могъщия съсед са определящ фактор за Канада. САЩ и Канада имат най-обширните търговски отношения в света.


РЕКЛАМА:

***

Основни данни
Североамериканската зона за свободна търговия (НАФТА) включваща Канада, САЩ и Мексико доведе до търговски подем в Канада. Но и до изобилие от наболели проблеми. Някои действия на САЩ под формата на митата за канадския дървен материал и увеличените субсидии за щатските фермери влияят на канадския износ и създадоха определено напрежение.

Канада също така се тревожи от замърсяването от страна на щатските фабрики в близост до границата и за възможното въздействие върху природата при експлоатацията на нефтените залежи в Аляска.  

Канада следва външна политика различна от тази на САЩ. Страната изпрати войски в помощ на водената от САЩ война срещу тероризма, но не подкрепя американското ембарго над Куба. Канада не изпрати войски да се присъединят към водената от САЩ война в Ирак.

След атаките в САЩ от 11 септември 2001 г. задачата да се опази 9000 километровата американо-канадска граница от възможно проникване на терористи накара двете държави да търсят начини за обмен на информация.  

Имиграцията е помогнала на Канада да се превърне в една от най-богатите държави на света. Проблемите свързани с дискриминацията и интеграцията привличат увеличено внимание. Много от скорошните новодошли са от Азия. Коренните жители съставляват поне 2 процента от населението на Канада. Предмет на спор е и начина, по който правителствата на провинциите поделят земята и природните ресурси с коренното население.  

Сепаратистките стремежи в предимно френскоговорщата провинция Квебек са голям вътрешен проблем. На референдум през 1995 г. привържениците на независим Квебек загубиха със съвсем малка разлика. Следващите вотове показаха намалена поддръжка за желанието за независимост и Parti Quebecois, привърженик на независимостта загуби провинциалните избори през 2003 г.  

Идеята за нация в Квебек изплува на повърхността отново в края на 2006 г., когато парламента реши, че квебекчани трябва да бъдат считани за „нация“ с рамките на единна Канада. Решението беше предимно символично, без конституционни или законови основи.

Канада отстоява своя суверенитет над Арктика с растяща енергия и бе въвлечена в териториални спорове със САЩ и Дания. Залогът е предполагаемо изобилие от недокоснати досега залежи от нефт и газ. 

http://image.nauka.bg/geo/durjavi/canada/_46382083_toronto.jpg

Торонто: Процъфтяващата метрополия е търговски център на Канада


Факти
Официално име: Канада
Население: 33.2 милиона (ООН, 2008)
Столица: Отава
Най-голям град: Торонто
Площ: 9.9 милиона кв. км (3.8 милиона кв. мили)
Основни езици: Английски, Френски (и двата са официални)
Основна религия: Християнство
Средна продължителност на живота: 78 години (мъже), 83 години (жени) (ООН)
Парична единица: 1 канадски долар = 100 цента
Основен износ: Съоръжения и оборудване, автомобилни продукти, метали и пластмаси, продукти на горската промишленост, земеделието и риболова, енергийни продукти  
Брутен национален приход на глава от населението: US $39,420 (Световната банка, 2007)
Интернет домейн: .ca
Международен телефонен код: 1

Медии
Канада има отдавнашна традиция в обществените емисии. Canadian Broadcasting Corporation (CBC) се създава през 30-те години на ХХ век в отговор на растящото влияние на американските радиостанции.  

С емисии на френски и английски СВС има четири мрежи, които включват езикови и културни програми. Компанията също така предава два национални тв канала, тв и радио програми за коренното население в северната част и насоченото към чужбина Radio Canada International.

Броят на лицензирани радиостанции в Канада е малко под 2000, много от тях комерсиални. Има широко търсене на многоканални телевизии (кабелни, сателитни или уайърлес доставчици)

Канадските медии имат свободата да представят висок кръг от мнения и гледни точки. Медийният регулатор е постановил, че определен дял от материалите по тв и радиостанциите трябва да бъде свързан с Канада – обикновено 30-35%.

Преса
The Globe and Mail -национален ежедневник излизащ в Торонто
La Presse – национален ежедневник излизащ в Монреал
The Toronto Sun -ежедневник
National Post -ежедневник
Le Journal de Montreal -ежедневник
Vancouver Sun – ежедневник
The Gazette – ежедневник излизащ в Монреал
The Toronto Star – ежедневник
Maclean’s  – седмично списание за новини

Телевизии
CBC – обществена, национална телевизия на английски език и кабелния канал за новини CBC Newsworld
Societe Radio-Canada – обществена, национална телевизия на френски език и кабелни канал за новини channel RDI
CTV – голяма комерсиална телевизия
TVA – голяма комерсиална френскоезична телевизия  
Aboriginal People’s TV Network (APTN) – базирана в Уинипег национална телевизия предавана чрез кабел и сателит
CPAC – парламентарен и политически канал  
CRTC- регулатор; неговият уебсайт дава информация за основните тв компании и техните услуги  

Радио
CBC – общестено, излъчва англоезичното Radio One и радио за култура Radio Two
Societe Radio-Canada – обществено, излъчва френскоезичните канали Premiere Chaine и Espace Musique
Radio Canada International – програма за чужбина излъчвана от CBC
CRTC- регулатор; неговият уебсайт дава информация за основните радио компании и техните станции

Новинарска агенция
The Canadian Press


Европейска нощ на учените 2022 г.: