Какво се случва с проекта “100 лица зад българската наука”?

В средата на ноември 2016 започнахме инициативата „100 лица зад българската наука”.

Идеята беше да съберем 100 интервюта от български учени, за да ви запознаем лично с хората, които стоят зад науката в България.

Започнахме да се свързваме с различни учени, които познаваме и такива, които не познаваме, за да вземем интервю. Използвахме и платформата https://timeheroes.org/bg/, в която публикувахме обява за доброволци. Свързаха се много хора, които искаха да помогнат и много от тях наистина взеха интервюта от учени.

Обявихме, че след като съберем 100 интервюта, ще направим книжка и ще поканим повечето от тях на среща, на която ще представим официално този електронен сборник с лицата на науката в България.


РЕКЛАМА:

***

През първите месеци заедно с доброволците успяхме да съберем доста интервюта, но все още бяхме много далеч от числото 100. Повече от 70 човека изявиха желание да помогнат през timeheroes.org, но не повече от 30 наистина успяха да изпратят едно или повече интервюта.

Бях поканен да говоря за тази инициатива от Bulgaria ON AIR: ТУК може да гледате видеото.

Още в началото на годината решихме да започнем да публикуваме тези интервюта както в сайта Nauka.bg, така и в списанието Българска Наука. До момента сме публикували 34 интервюта в сайта: ТУК може да ги видите.

Всяка седмица публикуваме по две интервюта, за да запознаем постепенно аудиторията си с нашите герои.

До момента всички интервюта, с които разполагаме са точно 80 (към 20.06.2017).

Ние продължаваме да работим по този наш проект и няма да спрем, дори когато успеем да съберем 100. Не е важно да стигнем определено число, а да покажем максимално много хора, които въпреки всички трудности се занимават с нещо, което има не само национално значение, но и световно.

Всеки, който иска да се включи, но не знае (или така си мисли) как се взима интервю, може да се запише в нашия курс за научен автор, където сме обяснили подробно в модул 2 как се взима интервю! 🙂

Ако пък сте учен и имате какво да споделите с обществото – не се колебайте да се свържете с нас като ни пишете на rositsa@nauka.bg.

 

 

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: