Какъв проблем решава БГ Наука

Блог на Петър Теодосиев

Вече съм говорил за продуктите, които БГ Наука прави (статии, списания, подкаст, влог и т.н.) – в този материал ще намерите всичко подробно обяснено – 10 безплатни продукта от БГ Наука и само 1 платен (4,50 лв.)

Накратко ще кажа това, което се стремим да постигнем чрез труда, който хвърляме вече толкова години правейки БГ Наука. 

Ако сте чели някои от интервютата, които пускаме с български учени може би сте забелязали, че основния проблем в науката в България е ниското заплащане на учените и малкото пари, които държавата отделя за наука. По-долу ще сложа няколко интересни интервюта, които да прочетете/гледате.


РЕКЛАМА:

***

Нашата роля е да покажем на обществото, чиито пари от данъци отиват за наука къде точно отиват и за какво. Правим го от самото си начало започвайки наивно и детински (все пак бяхме деца – [ВИДЕО] Историята на БГ Наука – (1) Започнахме 2005 г. без нищо). Стремим се да окуражим повече хора в науката да пишат статии, да станат популярни в интернет (вижте Специализиран брой в помощ на учените в България) и като цяло да бъдат забелязани от хората, медиите и политиците. Огромна част от хората в научните среди смятат, че “не е тяхна работа” да говорят за себе си и да показват труда си тъй като си имало научни списания, в които те го правели. Проблема е, че тези които търсят сметка на учените не четат научни списания и никога няма да почукат на кабинета на учения. Убеден съм, че обществото не е длъжно да го прави, достатъчно е да имат любопитството и да се интересуват от тяхната работа. Не случайно всеки европейски проект за наука има изискване този проект да бъде популяризиран. Друг е въпроса точно как се прави и наистина ли някой разбира за него. За това нашата кауза е да популяризираме науката, да покажем учените и с това да вдъхновим нови млади хора, които да помисля за научна кариера. Основната ни роля обаче е да покажем на всички с интерес към науката, че имаме добри научни организации, добри специалисти и в България може да се прави наука на високо ниво, но трябват промени, още финансиране и т.н. 

Разбира се, опитваме се да адресираме и проблемите вътре в науката, тъй като не са никак малко и има нужда от основни реформи. Ако прочетте повечето интервюта, които имаме в сайта от български учени ще видите как всеки пише за промяна и тя никога не е само с увеличаване на средствата за наука, но това е фундаментално важно, за да има някакво развитие. Следващата промяна е вътре в самите структури и организации. Тук обаче говоря за друго и може би в следващ пост ще опиша проблема с реформите. 

Опитвайки се да бъдем мост между науката и обществото ние ставаме мост между науката и политиката, дори и науката и науката, което е хубаво, защото така много хора разбират какво се случва, а това е важно. Няма нормален канал – медиен или дори издания, книги, сайтове, които да говорят на обществото какво се случва в академичния свят.

Всичко това успяваме да правим двама човека. За една година пускаме над 15 броя на списанието, над 100 подкаста и още толкова видеа, стотици статии и новини, десетки интервюта и хиляди поста в социалните мрежи. Огромната част от това съдържание е безплатно, единствено част от списанието е достъпна с абонамент, който цели подкрепа на нашата работа и дава достъп до най-доброто съдържание, което публикуваме.

Със стандартния годишен абонамент получавате достъп до:

  •   Броевете на сп. БГ наука за 1 година напред, както и всички издадени броеве;
  •   Всички статии от списанието, достъпни в сайта Nauka.bg;
  •   Вие се абонирате за достъп до скрит раздел в НАУКА.БГ за 1 г.
  •   Мейл Бюлетин с най-доброто за изминалия месец от БГ Наука;

Цена: 49лв 

Вземи абонамент >>

 

Вижте: Чели ли сте поне един брой на сп. Българска наука?

Вижте: Тествай абонамента с тези 4 бр. за 1 лв.

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: