Как списания като Nature, Cell и Science увреждат науката

Учените са професионалисти, които постигат велики неща за човечеството. Но трудът им се обезобразява от неуместни поощрения. Преобладаващите структури на персонална репутация и кариерно развитие означават, че най-големите награди често отиват при най-блестящата работа, а не при най-добрата. Тези, които следват поощренията, го правят рационално, но така невинаги обслужват най-добре професионалните си интереси, да не говорим за тези на човечеството и обществото.

Всички знаем какво са сторили изопачените поощрения на финансирането и банкирането. Поощренията, които получават някои, не са големи бонуси, но професионалните награди, които идват с публикуването в престижни списания, главно Nature, Cell и Science, са.

Тези луксозни списания би трябвало да са образец за качество, публикувайки само най-добрите изследвания. Защото финансирането често използва мястото на публикуване като абсолютен индикатор за качеството на науката, а появата сред тези заглавия често води до отпускане на субсидии и професорски места. Но репутациите на големите списания са само частично основание. Докато публикуват много забележителни статии, те не се ограничават само до такива. Нито пък са единствените, които публикуват значими изследвания.

Тези списания агресивно насочват маркетинговите си стратегии, по начини по-благоприятни за продаването на абонаменти, отколкото за стимулирането на по-важни изследвания. Като модните дизайнери, които създават чанти лимитирана серия или костюми, те знаят, че недостигът подклажда желанието, затова изкуствено ограничават броя на статиите, които приемат. Изключителните „марки“ в такъв случай са отбелязани с  така наречения „импакт фактор“, който показва броя на случаите, в които статиите са цитирани от последващи изследвания. По-добрите статии, на теория, се цитират по-често, затова и по-добрите списания имат повече успех. Но това е некоректна мярка, следването на която води до собствения ѝ край – и е също толкова увреждаща науката, колкото културата на бонусите за банковото дело.


РЕКЛАМА:

***

Често срещано и насърчено от много списания е изследванията да бъдат оценявани според влиянието на списанието, което ги публикува. Но ако стойностите на списанието са средни, това казва малко за качеството на всяко едно индивидуално изследване. Нещо повече, цитирането понякога, но невинаги, се свързва с качеството. Една статия може да бъде много цитирана, защото е истинска наука, или защото привлича окото, провокативна е или грешна. Редакторите на луксозните списания знаят това, затова приемат статии, които ще създадат някакво движение, защото изследват сексуални обекти или имат предизвикателни твърдения. Това повлиява на науката, която правят учените. Изгражда балончета в модерните полета, в които изследователите могат да правят смелите твърдения, които тези списание искат, докато обезкуражават друга важна работа, като изследванията на репликацията.

В някои екстремни случаи обаянието на луксозните списания може да насърчи по-слабата работа и да допринесе за бързо покачващия се брой на статии, които са некачествени и измамни.

Има по-добър начин – чрез списанията с отворен достъп, които могат да бъдат четени от всеки и нямат скъпи абонаменти, които да промотират. Родени в мрежата, те могат да приемат всички статии, които отговарят на стандартите за качество, без да има изкуствено превъзходство. Много от тях са коригирани от работещи учени, които могат да оценят стойността на статиите, без да имат предвид цитиранията.

Финансистите и университетите също имат определена роля. Те трябва да казват на комисията, която отпуска средства и позиции да не съдят статиите по това къде са публикувани. Важно е качеството на науката, не марката на списанието. И най-важното, учените трябва да действат.

Точно както Уол Стрийт трябва да пречупи влиянието на културата на бонусите, която е риск, рационален за индивидите, но вреден за финансовата система, така и науката трябва да спре тиранията на луксозните списания. Резултатът от това ще бъдат по-добри изследвания, които по-добре отговарят на науката и на обществото.

Превод: Никол Николова

Източник: The Guardian


Европейска нощ на учените 2022 г.: