Историята на някои коледни ястия

 

Защо печените кестени, пикантната пушена шунка, плодовите сладкиши и специалните бисквитки са сред най-популярните коледни традиции? 

Тези емблематични храни, жизненоважни за празничните менюта, са дълбоко вкоренени в културата на празника и въпреки че се използват по различни начини на различните географски ширини, всички те обикновено се консумират само през това време на годината.

Долната колекция от ястия е една обиколка през празнична феерия, включваща рецепти, които въплъщават духа на Коледа и присъстват на вашата празнична трапеза.


РЕКЛАМА:

***

 

Печена гъска

Преди да се появят отглежданите във ферми домашни птици, семейните стопанства е  трябвало внимателно да избират кои животни да ядат при специални поводи, кокошките осигурявали яйца, а кравите – мляко. Обикновено били готвени цели гъски, тъй като те снасяли яйца само сезонно. Затова тази птица е била най-често срещаната на коледните трапези, преди да се появят пуйките от Новия свят и традицията за Деня на благодарността.

Следната рецепта за печена гъска я прави сочна и ароматна, благодарение на маринатата, в която се слага за една нощ и придава златистокафяв загар на гъската с хрупкава кожа и вкусно месо. Пълнена с цитрусови плодове и поръсена с черен пипер и дафинов лист за аромат, това може да бъде нов коледен фаворит. В маринатата тя трябва да стои за 24 часа и след това да се пече 3 часа.

 

Пуйка

С течение на времето и с по-добрия достъп до здравеопазване и по-добрите условия за поминък в селските райони, семействата се увеличават и уголемяват и понякога една малка гъска не е достатъчна, за да изхрани множество гърла. Пуйките били по-евтини за отглеждане от другите птици. Родени през пролетта, те наддават до огромни размери с приближаването на Деня на благодарността и Коледа. Скромните хора от работническата класа постепенно изковали традициите за готвене на пуйка, въпреки че по-заможните семейства обикновено предпочитали месото от дивеч, за да подчертаят статута си по този начин. Така пуйката окончателно става основен продукт на американските и британските трапези докъм ХІХ век.

Една от рецептите за печена пуйка не изисква марината и я прави изключително сочна благодарение на билковото масло, с което се подправя и покрива кожата. Тя става готова за по-малко от 4 часа.

 

Панетоне

Има много легенди за това как десертът панетоне се свързва с Коледа. Някои разказват, че сладкият милански хляб е създаден през 1400 г. от соколаря на един дук и неговата любов Адалгиза, дъщеря на беден пекар. Работейки тайно през нощта, двамата създали вкусен хляб, който възродил бизнеса на пекарната. На Коледа те добавяли в него сушени плодове и цитруси, което довело до огромен успех, направил пекаря богат и накрая позволило на двойката да се ожени. 

В днешно време вече дори в Италия повечето хора предпочитат да купуват готово панетоне, но ако искате да опитате сами да го приготвите ще ви трябват под 3 часа, много захаросани плодове и много търпение, тъй като тестото трябва да втаса няколко пъти.

 

Джинджифилови къщички

Джинджифиловите сладкиши имат невероятно дълга история и се смята, че са били оформяни в украшения за коледно дърво поне от викторианската епоха насам. Що се отнася до къщичките от меденки, те станали популярни, след като братя Грим публикуват Хензел и Гретел, въпреки че не е ясно дали ядливите сгради са започнали като литературна измислица. В части от Европа през ХVІІ век само професионалните производители на джинджифилови сладкиши са имали право да ги пекат целогодишно. Това ограничение било премахнато по време на Коледа и Великден, което може да обясни връзката между Коледа и сладкишите.

Съставките за джинджифилова къщичка включват иновативна рамка за безаварийно строителство, така че можете просто да се насладите на декорирането на вашата къщичка с джинджифилови изделия. Приготвянето по стандартната рецепта отнема 2,5 часа и цялото семейство може да се присъедини, когато дойде времето за украса.

 

Кестени

Нишестените, питателни кестени може да са били една от най-ранните храни, консумирани от хората, и за разлика от много традиционни коледни храни, те не са били рядък лукс. Кестените растат в диво състояние и са били използвани през цялата история като храна за препитание. Тяхната скромна природа може би е ключът към коледната връзка: на Мартинстаг или празника на Свети Мартин бедните получават символичен подарък – кестени за препитание.

Някои рецепти за Marrons Glacé (захаросани кестени) дават нов поглед върху класическия печен кестен и го превръщат в подарък, който си струва да подарите на семейството и приятелите. Има френски рецепти, чието приготвяне отнема много дни, но крайният резултат е достоен за витрината на истинска сладкарница.

 

Щолен

Щоленът (Stollen) се споменава за първи път в документи от ХV век, въпреки че рецептата се е променила значително оттогава. Първоначално е бил постно ястие, консумирано в манастирите, мекият хляб не е включвал плодове или масло. Отнело е шест десетилетия усилия на саксонското благородство, за да получи разрешението на папата да включат и маслото в него. Чак през 1491 г. пристига писмо с папското „разрешително за масло“ и рецептата се променя завинаги.

С включването на маслото се получава по-вкусен кейк. Но с течение на времето рецептата се превърнала в питка с акцент от сушени плодове и марципан, която сега широко се цени по Коледа. Казват, че ястието символизира Исус като повитото бебе, продълговатите, поръсени със захар хлябове са наричани Christollen на немски. Приготвянето им също отнема много време, но определено си струват усилията, а някои  рецепти отнемат само 3 часа за да се приготвят два хляба.


Източник: thespruceeats.com
Превод: Радослав Тодоров

Тази статия е част от Коледния брой на БГ Наука – виж повече ТУК>>

.

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: