Имаме 10 години да спасим най-застрашените костенурки в света

Източник: FUNDAOPRINCIPE_FFI

Най-голямата костенурка в океана Кожената костенурка (Leatherback turtle, Dermochelys coriacea ) е получила своето наименование заради твърдата си, еластична кожа.

Костенурката мигрира на много дълги разстояния през годината и може да прекоси дори Тихия океан.

Но от Организациите за опазване на животните съобщават, че заплахи като заплитане в риболовни съоръжения, могат сериозно да застрашат бъдещето на една цяла популация костенурки.

Предполага се, че при текущия темп на изчезване, Кожената костенурка може да изчезне след 60 години.

„Имаме на разположение само 10 години, за да предприемем мерки за спасяването на тези животни “ – съобщава Групата на природозащитни учени и организации, включително и Fauna & Flora International (FFI)


РЕКЛАМА:

***

JEREMY HOLDEN / FAUNA & FLORA INTERNATIONAL

 

Кожени костенурки могат да се срещнат по целия свят. Макар да се смятат да един и същи вид, популациите, открити в различните океани, са репродуктивно различни.

За основни местообитания на загнездване на Кожените костенурки в Тихия океан се считат Мексико и Коста Рика. Някои изолирани семейства обаче, свиват гнездата си  в Панама и в Никарагуа.

За последните 3 поколения се наблюдава повече от 90% спад в женската гнездова популация.

„Популацията е уникална за тази част от океаните и е напълно незаменима “ – казва Алисан Ган, програмен мениджър на Americas and the Caribbean at FFI. „В момента се предприемат много действия, свързани с нейното опазване. Необходимо е да засилим сътрудничеството помежду си, за да гарантираме, че тази популация няма да изчезне завинаги“.

 

ОСНОВНИ ЗАКЛЮЧЕНИЯ:

Ако усилията за опазване на Кожените костенурки са насочени към места с висок приоритет, проектите се изпълняват стриктно и навреме, то популацията на костенурки в Източната част на Тихия океан може да се стабилизира и дори да се увеличи.

През следващите години трябва да бъдат постигнати 2 основни неща, за да се спасят Кожените костенурки от Източната част на Тихия океан:

  • Да се избегне убиването на 200-260 костенурки, причинено от хвърлянето на рибарски мрежи
  •  Да се произведат 7000-8000 „люпилни“ за по-добра защита на гнездата и подобрени условия за инкубация.

Кожените костенурки са най-големите морски костенурки. Те тежат до 2000 фунта (900 кг) и достигат до над 6 фута (2 м.) дължина.

Популацията на този вид костенурки е намаляла с повече от 90% в сравнение с 80-те години на миналия век, което се класифицира като критично застрашено в Червения списък на застрашените видове IUCN.

Проучването е публикувано в списание „Scientific Reports “.

 

Превод: Ралица Димитрова (част от Онлайн курс на БГ Наука за Автори )

Източник: BBC


Европейска нощ на учените 2022 г.: