Има ли смисъл от сайтове за наука в България?

Според много хора в България дори няма наука, а всички научни институции напразно съществуват.

site-scienceЗа съжаление в медиите не се говори толкова за наука, колкото на всички ни се иска, но пък е по-добре от преди години, когато само скандалите бяха отразявани и се насаждаше, че научната общност само това прави – скандали.

В момента има множество събития, свързани с науката – Софийски фестивал на науката, ФеймЛаб, Нощ на музеите, Нощ на науката, Географски фестивал, Музейко, малки индивидуални събития, популяризиращи науката, малки научни центрове, като Забавната математика, Френе и т.н.

Забелязват се и все повече участия на учени от различни научни институти и университети, които се включват в гореспоменатите формати. Така, те истински популяризират науката и собствената си научна институция, което е и най-важно за един комуникатор на науката.

През последните 4-5 години интернет медиите сериозно завзеха ежедневието на хората и основен канал на информация станаха сайтовете, които ежедневно пускат новини, свързани с България и Света. Така се появиха и сайтове, които пускат само информация, свързана с науката и образованието. Някои от тях не се задържаха, други пък станаха доста популярни.


РЕКЛАМА:

***

За мен винаги ще има липса на добро отразяване на научна информация в България. Колкото и нови сайтове да се правят, колкото и да се пускат новини, свързани с наука в големите новинарски портали, никога няма да е достатъчно, защото тя се развива с главозамайващи темпове и значимите открития са ежедневие. Те определят, по един или друг начин, бъдещето и настоящето ни.

В сайта nauka.bg на месец пускаме от 20 до над 100 нови материала, а освен тях – в списанията „Българска наука“ и „Българска наука и медицина“ предоставяме научна информация на достъпен и разбираем език с общ обем от над 300 стр. всеки месец. Общия обхват на потребители на месец е близо 200 000 човека, а това за сайт/списание, посветени на науката си е направо чудо.

bgnauka89Очевидно е, че има информационен глад и хората искат да четат, искат да научават, но няма достатъчно канали. За съжаление ние нямаме нито физическото време, нито финансовия ресурс, за да можем да поддържаме редакция, която да генерира количеството научни новини, които бихме искали да предоставяме ежедневно.

Въпреки че думите ми окуражават възникването на конкуренция на Българска наука – има нужда от научни сайтове! Сайтове, които ежедневно да генерират научно съдържание. В Европа се осъществяват множество научни проекти, финансирани по европрограми – дори само тяхното отразяване е достатъчно ценно и важно.

Мечтата ми е nauka.bg да може всеки ден да отразява добре научния напредък и да информира читателите за най-новите открития. Не ни трябва толкова много, но поне на този етап това е страшно трудно.

Може да прочетете и материала ми МЕДИЯ ЛИ Е БГ НАУКА?


Европейска нощ на учените 2022 г.: