IBM обяви, че е изработил най-бързият микропроцесор в света

STK1000-CPU.jpg
На 02 септември 2010 г. IBM представи най-новият си микропроцесор „z196”, създаден върху архитектурата на Power 7. По сведения на корпорацията, този процесор към момента е най-бързият в света. Тактовата честота на четирите му ядра, намиращи се на един кристал, е 5.92 гигахерца. За сравнение, най-бързият процесор на Intel e 3.33 гигахерца.

На практика такава честота не е гаранция за ефективност на чипа при реалното му приложение, защото трябва да се имат предвид и други показатели, като количеството на ядрата, поддържаните от тях инструкции, общата логика на процесора и т.н.

Новият микропроцесор IBM трябва да заеме мястото си в по-рано представените също като най-мощните в света менфрейми IBM z196. Строежът на чипа z196 коренно се отличава от Intel Xeon или AMD Opteron, и макар външно тук да са реализирани същите моменти: многоядерност, кеш-памет на много нива, вграден контролер на паметта и др., строежът на чипа не прилича на останалите. Ключовата му особеност е в това, че може да работи много дълго в режим на 100% натовареност. Ако обичайният сървър влиза в пикови режими рядко, мейнфреймът е създаден именно за да работи така в основната част от времето си, което е много полезно за институции и фирми, работещи и разпределящи големи обеми информация.
Тактовата честота е рекордна за търговски достъпните процесори. Смята се, че потребителите на такива мейнфрейми ще нараснат от 55 милиона през 2009 г. до 894 милиона през 2015 г., като заедно с това ще расте и обемът информация, предназначена за процесора. Инвестицията в разработката на z196 и изобщо на цялата линия мейнфрейми zEnterprise е около един милиард и петстотин милиона долара. В процесора се намират не само 4 ядра, но и части от DRAM-паметта, за да стане обмена на данни максимално бърз. Новата технология се нарича еDRAM. На един мейнфрейм може да се разположат 96 такива процесора, което ще позволи на машината да извършва 4.8 трилона операции в секунда, или с други думи, от 1970 г. досега, когато IBM пуска първият търговски мейнфрейм IBM System 360. Размерът на кеш-паметта на трето ниво е 25 мегабайта, а на четвърто – 192 мегабайта. Процесорът е създаден на основата на технологията CMOS SOI (silicon-on-insulator).


Европейска нощ на учените 2022 г.: