Хирургия без шевове, благодарение на „инструменти оригами”

Оригами форцепс. Credit: Mark Philbrick, BYU

Машинните инженери, които приложиха принципите на оригами, за да направят инструментите по-малки и компактни за удобство по време на космически полети, сега използват познанията си, за да създадат миниатюрни, роботизирани хирургически инструменти. Те предвиждат хирургическите разрези да станат толкова малки, че да могат да заздравеят сами – без конци или шевове.

Brigham Young University (BYU) в Провоу, Юта, вече са лицензирали някои от своите технологии, вдъхновени от оригами. Larry Howell и Spencer Magleby, които са професори от BYU, ръководят групата, която работи върху хирургическата оригами технология.

Професор Howell казва, че целта са все по-малки разрези и още:

„Сега създаваме устройства, които могат да бъдат вкарани през миниатюрен разрез и след това да се разгърнат в тялото, за да могат да изпълнят специфична хирургическа функция.”

Екипът на BYU е разработил иновативен подход, който не изисква снаждане на отделни елементи – той използва само деформацията, която е присъща на оригами и позволява движение.


РЕКЛАМА:

***

Един от инструментите, върху които работят, е роботизирани пинсети, които са толкова малки, че могат да преминат през 3-милиметров отвор – колкото дебелината на кабела на зарядното за телефона или компютъра.

Прочетете целия материал в първия брой на новото списание “Българска наука и медицина”: тук.


Европейска нощ на учените 2022 г.: