Биология Общи 

Хакер, гърбатият кит, който се заплете в интернет кабел

Гърбатият кит Хакер. Credit: Audun Rikardsen/www.audunrikardsen.com
Гърбатият кит Хакер. Credit: Audun Rikardsen/www.audunrikardsen.com

Запознайте се с Хакер, гърбатият кит, наименуван така, защото прекарал ден и половина оплетен в подводен интернет кабел – жълтата връв, която се вижда вдясно долу на снимката.

За щастие на Хакер, неговото тежко положение било забелязано от фотографа на дивата природа Audun Rikardsen, който бил на лодката си в търсене на нови възможности за снимки по време на полярната зима в Калфьорден, фиорд пълен с китове в близост до Тромсьо, Северна Норвегия.

Rikardsen съобщил на бреговата охрана, а след това се върнал още същата вечер с приятел, за да открие и освободи кита. След около час те го забелязали, но изглеждал уплашен и останали настрана. „Постепенно китът започна да разбира, че сме там с добри намерения“, казва Rikardsen. „Бяхме сигурни, че се е оплел в риболовни съоръжения и се мъчихме в продължение на 4 или 5 часа да го освободим, но не успяхме да прережем връвта“, казва той. „Дойде успоредно до мъничката ни лодка, с всичките си 30 тона, и можеше лесно да ни преобърне, но вместо това молеше за помощ.“

Екипажът на бреговата охрана, заснет тук, пристигнал в ранните часове. В крайна сметка трябвало да се откажат, но за щастие китът оцелял през нощта. На сутринта те повикали шофьор от екип на пожарникари, който слязъл и проверил. Въжето се било омотало около главата на кита, изчезвайки в устата му в дъното на снимката, преди да се появи от другата страна, правейки кръг около перката и се било заплело в опашката. Накрая, след известни затруднения, китът бил освободен.

Чак тогава спасителите осъзнали, че това въже е подводен интернет кабел, който трябвало да бъде 170 метра по-надолу, лежейки върху фиорда.

Но Rikardsen трябвало да си плати. В селото му Скулфсфьорд нямало интернет и покритие на мобилните телефони за повече от две седмици, докато кабелът бил заменен.

Коментари

коментара

Related posts

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close