Биология Общи 

Хакер, гърбатият кит, който се заплете в интернет кабел

Гърбатият кит Хакер. Credit: Audun Rikardsen/www.audunrikardsen.com
Гърбатият кит Хакер. Credit: Audun Rikardsen/www.audunrikardsen.com

Запознайте се с Хакер, гърбатият кит, наименуван така, защото прекарал ден и половина оплетен в подводен интернет кабел – жълтата връв, която се вижда вдясно долу на снимката.

За щастие на Хакер, неговото тежко положение било забелязано от фотографа на дивата природа Audun Rikardsen, който бил на лодката си в търсене на нови възможности за снимки по време на полярната зима в Калфьорден, фиорд пълен с китове в близост до Тромсьо, Северна Норвегия.

Rikardsen съобщил на бреговата охрана, а след това се върнал още същата вечер с приятел, за да открие и освободи кита. След около час те го забелязали, но изглеждал уплашен и останали настрана. „Постепенно китът започна да разбира, че сме там с добри намерения“, казва Rikardsen. „Бяхме сигурни, че се е оплел в риболовни съоръжения и се мъчихме в продължение на 4 или 5 часа да го освободим, но не успяхме да прережем връвта“, казва той. „Дойде успоредно до мъничката ни лодка, с всичките си 30 тона, и можеше лесно да ни преобърне, но вместо това молеше за помощ.“

Екипажът на бреговата охрана, заснет тук, пристигнал в ранните часове. В крайна сметка трябвало да се откажат, но за щастие китът оцелял през нощта. На сутринта те повикали шофьор от екип на пожарникари, който слязъл и проверил. Въжето се било омотало около главата на кита, изчезвайки в устата му в дъното на снимката, преди да се появи от другата страна, правейки кръг около перката и се било заплело в опашката. Накрая, след известни затруднения, китът бил освободен.

Чак тогава спасителите осъзнали, че това въже е подводен интернет кабел, който трябвало да бъде 170 метра по-надолу, лежейки върху фиорда.

Но Rikardsen трябвало да си плати. В селото му Скулфсфьорд нямало интернет и покритие на мобилните телефони за повече от две седмици, докато кабелът бил заменен.

avatar
  Subscribe  
Извести ме

Related posts