Търсене
Close this search box.

Европейска нощ на учените 2021

Европейска нощ на учените 2021

Европейска нощ на учените 2021

Европейска нощ на учените 2021


Направи дарение на училище!***

На 24 и 25 септември 2021 год. ще се проведе тазгодишното издание на Европейска нощ на учените. Събитието е ежегодна инициатива, която цели да доближи изследователите до широката общественост и да привлече младите хора към научна кариера. Всяка година на форума биват представени най-новите научни открития и влиянието, което имат върху ежедневието ни и за икономическото и регионално развитие. Предвид епидемията от COVID-19, Европейската нощ на учените тази година ще се проведе в хибриден формат, включващ събития на живо и онлайн инициативи. Всички присъствени модули ще бъдат реализирани при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Официалното откриване на Европейска нощ на учените 2021 ще се състои на 24 септември 2021 год. от 18:30 часа в Античен културно-комуникационен комплекс Сердика (Античен културно-комуникационен комплекс Сердика – Подкуполното пространство на пл. Независимост (Ларго)). Специален гост на събитието ще бъде еврокомисар Мария Габриел. От името на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ форумът ще откриепроф. Мария Стойчева, заместник-ректор Международна дейност на Софийски университет „Св. Кл. Охридски. Очаква се на церемонията да присъстват представители и на Министерство на образованието и науката, Институт по математика и информатика към БАН, Регионален музей за история на София, Технически университет – София и Международния център за математически науки.

Европейска нощ на учените 2021 се осъществява по проект „Учените в триъгълника на знания”, K-TRIO 5 — H2020-MSCA-NIGHT-2020bis-101036078, финансиран от Европейския съюз по програма „Хоризонт 2020, дейности „Мария Склодовска Кюри“. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е координатор на проекта. Партньори на тазгодишното издание са: Тракийски университет, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Университет „Проф. Асен Златаров“ Бургас, Център по растителна и системна биология и биотехнология (ЦРСББ), Институт по математика и информатика на БАН, Клуб „Млади таланти“. Регионален музей за история на София и Сдружение Форум „Наука“.

Както всяка година, в програмата се включват представители на различни сфери на науката. През 2021 г. мотото на Европейската нощ на учените е „Науката и иновациите са ключ към желаното бъдеще“. Особено внимание се обръща по време на събитията на ролята на науката и иновациите за прехода към Зелена и Дигитална икономика в Европа. По време на инициативата ще бъдат представени и част от най-мащабните научни проекти, в които участва Софийски университет „Св. Климент Охридски“ – Център за върхови постижения УНИТе, Институт GATE и Център по компетентност „Clean&Circle“. Значително е участието и на Физическия факултет на СУ, които провеждат Ден на отворените врати, който включва отворени лаборатории и дискусии, изложбата „Личности от историята на Физическия факултет“ и популярния форум за физици, поети и музиканти „Грация и гравитация“. Регионалният музей за история на София ще предлага обиколки с беседи, а експозициите на музея ще бъдат със свободен вход за участници в работното време на 24 септември. По време на форума ще бъдат представени и над 40 документални и научно-популярни филма. Европейският щанд ще представи информация за политиката на Европейския съюз за изследователите, както и за различни дейности в подкрепа на науката и иновациите в Европа и в България. 


Разбери повече за БГ Наука:

***

Специален акцент и в тазгодишната програма са дейностите за най-младите изследователи. K-TRIO за деца включва учебни видео игри, разходка из тайните на биологията, забавни физични експерименти и демонстрация на система за обучение по комбинаторика. В рамките на събитието ще бъдат наградени и участниците от националните конкурси за детски рисунки „Как ще изглежда Земята след 200 години“ и за ученически и студентски проекти на тема „Бъдещето на Земята, която обичам“. 

Участниците в Европейската нощ на учените на 24 – 25 септември 2021 г. ще могат да се включат в различни събития в София, Пловдив, Стара Загора, Русе, Бургас, Хасково, Ямбол, Силистра, Видин, Разград и Тараклия (Молдова) и да участват в дискусионни клубове, кабинети по любопитство и др.

Програмата на събитията, както и разнообразни видеоматериали и публикации за изследователи и научни постижения, ще бъдат публикувани на интернет страницата на проекта К-TRIO 5: https://nauka.bg/nosht2021/, на Facebook страницата му: https://www.facebook.com/ktrioproject/, Facebook страницата на Форум Българска наука: https://www.facebook.com/bgnauka, както и на сайтовете на участниците в проекта.

 

EВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ, СОФИЯ

 

ЦЯЛАТА ПРОГРАМА ДЕТСКА ПРОГРАМА ЗА ПРОЕКТА К-ТРИО 5
Сливен Пловдив

24 – 25 септември 2021

 

 

 

ИЗТЕГЛИ В PDF ОТ ТУК >>

 

Абонаментът за списанието помага за развитието на целия проект, като получавате в рамките на една година над 11 броя и достъп до уникално съдържание, което е достъпно само за тези от вас, които са се абонирали: научете повече тук.  ВЗЕМИ АБОНАМЕНТ ОТ ТУК->


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.