Европа финансира търсачка за подкасти

През последните години стана много популярно да се слушат подкасти. Дори в България има много хора, които правят подкасти и имат голяма аудитория.

 

//Подкаст (на английски: podcast) е асинхронно радио предаване, излъчвано по Интернет. Подкастовете са аудио или видео файлове, достъпни за автоматично сваляне (download) от Интернет. Потребителите имат избор да ги слушат (или гледат за видео) на компютър или на плейър (MP3 player). Това позволява подкастите да се слушат по всяко време. Удобството на този формат допринася за неговата все по-голяма популярност.

Подкаст се появява като дефиниция за пръв път през 2006 г.

Wikipedia//


РЕКЛАМА:

***

 

Интересното е, че много хора говорят за аудиото като бъдещето на интернет и на интеракцията между хора и технология. 

 

Дори аз често използвам функцията на телефона си да говоря, а същевременно в месинджър да се изписват думи, които после изпращам като текст. Друг популярен вариант е да записваме кратки аудио съобщения, което не е ново нито като технология, нито като практика. Обаче да можем да търсим думи и изрази сред милионите (може и повече да са) аудио файлове в интернет, е нещо, което до преди години беше научна фантастика.

Когато търсим песен в YouTube ние се опитваме да се сетим за нейното име, защото така най-лесно ще я намерим. Хората, които пускат видеа също гледат да напишат заглавие, което ще е най-релевантно ние да потърсим в търсачката. Но си представете да няма заглавия и описание, а само видео и аудио – как бихме намерили това, което искаме да гледаме или слушаме?

 

Точно това се опитва да направи този проект – да реши този проблем. 

Амбициите на немската https://in-two.com са да бъдат Google за подкасти. Имат разработен изкуствен интелект, който може да анализира говор и по този начин да предоставя информация на всеки, който търси дадено съдържание.

Проектът започва ноември тази година и ще свърши ноември 2020 г., а стойността му е  105 250 евро.

Ние от БГ Наука ще следим темата, тъй като за нас тя е важа от гледна точка на разпространение на информация свързана със знание и наука. Това е причината да имаме и наш подкаст с над 400 епизода. 

(Потърсете във всяко приложение за подкасти „БГ Наука подкаст“)

Повече за проекта:

https://cordis.europa.eu/project/rcn/224739/factsheet/en

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: