Търсене
Close this search box.

Есенният ден на отворените врати във Физическия факултет на СУ

Есенният ден на отворените врати във Физическия факултет на СУ

Есенният ден на отворените врати във Физическия факултет на СУ

Есенният ден на отворените врати във Физическия факултет на СУ

Есенният ден на отворените врати във Физическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ 2020 г. ще се проведе на 27-28 ноември като част от виртуалното събитие „Европейска нощ на учените“ (https://nauka.bg/su-nosht2020/), врамките на проект H2020-MSCA-NIGHT-2020-955283, K-TRIO 4, финансиран от Европейския съюз по програма Дейности „Мария Склодовска-Кюри“ 2020.Много преподаватели, докторанти, студенти и служители на нашия факултет участват в 18 различни събития, а Програмата на Есенният ден на отворенитеврати може да видите тук.

 

ПРОГРАМА

на

Есенния ден на отворените врати

във Физическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“  27-28 ноември 2020 г. ,

част от виртуалното събитие“Европейска нощ на учените“ 

https://nauka.bg/su-nosht2020/

в рамките на проектH2020-MSCA-NIGHT-2020-955283, K-TRIO 4, финансиран от Европейския съюз по програма Дейности „Мария Склодовска-Кюри“ 2020

 

27.11 КТРИО за всички

19:00-21:00 Грация и Гравитация №21 – форум за поети, музиканти и физици 

Откриване (Петко Недялков)

С участието на: 

  • поетесата Здравка Шейретова – чете любимите си стихотворения от своите книги: „Колода от чувства“ (2008), „Събрано в шепи“ (2011) и „Ден за обичане“ (2019) – (гледай>>)
  • докторът по иранска филология Марио Аппен, бас в Софийската филхармония, изпълнява два руски романса и разказва тяхната историята (гледай>>)
  • астрономът д-р Георги Петров изнася лекция на тема „Активни галактични ядра с ниска светимост“. (гледай>>)

Zoom: https://cern.zoom.us/j/96006064953?pwd=VTFYQjVXTkNoclRxSXJGOTMySEhTUT09

Откриване (Петко Недялков)

Георги Петров – астроном (тема на лекцията: Активни галактически ядра с ниска светимост)

Марио Аппен – бас

Здравка Шейретова – поетеса

 

28.11

09.00-10.00 КТРИО за деца Физика за любопитковци

Забавни физични експерименти с Калоян Генков и Антон Зяпков от Физическия факултет на СУ:

  • Балони – демонстрация на Мега пукач на балони, Балон на клечка и др.
  • Налягане и въздух – Облак в бутилка, Фонтан в бутилка и др.
  • Азот. Как да забием пирон с банан, Колко балона можем да поберем в канче и др.
  • Светлина, механични вълни и магнитно поле. Оптика в чаша вода, Студено светене и др.
  • Да рисуваме със звук – Филм, фокусиран върху физичния феномен, известен като „Фигури на Хладни“, по името на немския физик и музикант Ернст Хладни.

Подготвил: гл. ас. д-р Олег Константинов

Гледай – http://shorturl.at/hlzV6

 

 

КТРИО Лица

10:30-11:30 Виртуална Изложба „Лица в науката“ от Физическия факултет на СУ

Презентация на изложба от постери във Физическия факултет, посветени на 10 учени с основополагащ принос в областта на физиката в България. Интервю на Петко Недялков с Пенка Лазарова 

http://elearning-phys.uni-sofia.bg/

~japet/Posters/

Join Zoom Meeting – https://cern.zoom.us/j/95670667606?pwd=bmEycC85T1FFMlRqNEhhcFpmZmU5dz09

 

КТРИО за деца Физика за любопитковци

09:00-18:30 K-TRIO ЗА ВСИЧКИ: Филми Кабинети по любопитство

В лабораторията по Оптика и Оптометрия, във Физическия факултет на СУ

Филм за лабораторията по Оптика и Оптометрия във Физическия факултет на СУ, където зрителите могат да се запознаят с интересните установки и да наблюдават различни експерименти и демонстрации.

 

28.11 09:00-18:30 K-TRIO ЗА ВСИЧКИ: Филми Кабинети по любопитство Експериментална лаборатория по физика 

Филм за Експерименталната лаборатория по физика за работа с учители и ученици във Физическия факултет на СУ с ръководител доц. дфзн Цветан Велинов.

shorturl.at/wORX3
28.11 09:00-18:30 K-TRIO ЗА ВСИЧКИ: Филми Кабинети по любопитство Механика

 Поредица от приложни физични експерименти, фокусирани върху механиката, демонстрирани и озвучени от Тома Томов, Физически факултет на СУ.

shorturl.at/hvBZ1
28.11 09:00-18:30 K-TRIO ЗА ВСИЧКИ: Филми Кабинети по любопитство Топлина

 

Поредица от приложни физични експерименти, фокусирани върху топлината, демонстрирани и озвучени от Тома Томов, Физически факултет на СУ.

shorturl.at/bcnEH
28.11 09:00-18:30 K-TRIO ЗА ВСИЧКИ: Филми Кабинети по любопитство Вълни

 

Поредица от приложни физични експерименти, фокусирани върху вълните, демонстрирани и озвучени от Тома Томов, Физически факултет на СУ.

shorturl.at/lvEST
28.11 09:00-18:30 K-TRIO ЗА ВСИЧКИ: Филми Кабинети по любопитство Електричество и магнетизъм 

Поредица от приложни физични експерименти, фокусирани върху електричеството и магнетизма, демонстрирани и озвучени от Тома Томов, Физически факултет на СУ.

shorturl.at/jpyQY
28.11 09:00-18:30 K-TRIO ЗА ВСИЧКИ: Филми Кабинети по любопитство Да си направим лазер

 Документална проследяване на направата на лазер – демонстрирано стъпка по стъпка от д-р Христина Андреева, Физически факултет на СУ.

shorturl.at/qEI34
28.11 09:00-18:30 K-TRIO ЗА ВСИЧКИ: Филми Кабинети по любопитство Да рисуваме със звук 

Филмът е фокусиран върху физичния феномен, известен като „Фигури на Хладни“, по името на немския физик и музикант Ернст Хладни.

shorturl.at/bewxE
28.11 09:00-18:30 K-TRIO ЗА ВСИЧКИ: Филми Кабинети по любопитство Сканиращ електронен микроскоп

Демонстрация на работата на сканиращия електронен микроскоп, локализиран в Лабораторията по технология на материалите към Катедра Физика на кондензираната материя и микроелектроника във Физическия факултет на СУ.

shorturl.at/eBDPX
28.11 09:00-18:30 K-TRIO ЗА ВСИЧКИ: Филми  Изследователите в светлината на прожекторите Облаците, в които се раждат звездите 

Групата по звездообразуване към Катедра „Астрономия“ на Физическия факултет е сравнително ново явление в Алма матер. През десетината години на своето съществуване, тя работи върху проблеми на структурата и еволюцията на молекулярните облаци: сгъстени и студени области от междузвездната среда, където възникват звездите. Ключов елемент от дейността на Катедрата е работата на доц. д-р Тодор Велчев – като самостоятелни изследвания и в сътрудничество с германски колеги от университетите в Хайделберг и Кьолн, от които черпи опит, а също данни от висококачествени астрономически наблюдения и числени симулации.

shorturl.at/imowT
28.11 09:00-18:30 K-TRIO ЗА ВСИЧКИ: Филми  Изследователите в светлината на прожекторите Лаборатория по лазерна физика и съвременни приложения

 Доц. Иван Бъчваров представя своята научна група и възможностите, които тя предоставя. Съставът й е: доц. д-р Иван Бъчваров Антон Трифонов – постдокторант Калоян Георгиев – докторант Любен Петров – докторант Десислава Георгиева – студент Камен Велев – студент За контакт: ivan.buchvarov@phys.uni-sofia.bg Уебсайт: http://buchvarov.phys.uni-sofia.bg/ Репортаж: Десислава Георгиева Оператори: Камен Велев и Борис Бесарабов Обработка: Снежка Григорова

https://www.youtube.com/watch?v=NEZ0PUqXdhE
28.11 09:00-18:30 K-TRIO ЗА ВСИЧКИ: Филми  Изследователите в светлината на прожекторите Група по Експериментална ядрена физика

Проф. Георги Райновски представя своята научна група и възможностите, които тя предоставя. Съставът й е: Проф. дфзн Георги Райновски Доц. д-р Калин Гладнишки Гл. ас. д-р Диана Кочева Гл. ас. Мартин Чонголов Докторант Милена Стоянова Константин Стойчев – студент ОКС ,,Магистър“ Десислава Калайджиева – студент ОКС ,,Магистър“ Научни статии на Проф. дфзн Георги Райновски : https://scholar.google.com/citations?… За контакт: rig@phys.uni-sofia.bg Координатор: Десислава Георгиева Репортер: Христо Тончев Оператор: Стефан Стефанов Обработка: Снежка Григорова Видеото съдържа кадри от CERN, ISOLDE facility https://home.cern/science/experiments…

https://www.youtube.com/watch?v=5MRHHjHOVjY
28.11 09:00-18:30 K-TRIO ЗА ВСИЧКИ: Филми  Изследователите в светлината на прожекторите Лаборатория по атомна и молекулна спектроскопия

Проф. Асен Пашов представя своята научна група и възможностите, които тя предоставя. Съставът й е: проф. дфзн. Асен Пашов доц. д-р Снежана Йорданова-Дюлгерова гл. ас. д-р Ивайла Божинова д-р Георги Добрев докторант Александър Георгиев За контакт: pashov@phys.uni-sofia.bg Оператор и репортаж: Десислава Георгиева Обработка: Снежка Григорова

https://www.youtube.com/watch?v=AzuCYS6PYi4

 

 

 

 

 

 

Проект H2020-MSCA-NIGHT-2020-955283, K-TRIO 4, финансиран от Европейския съюз по програма Дейности „Мария Склодовска-Кюри“

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.