Ерата на информацията е ера на дезинформация

Ерата на информацията е ера на дезинформация

Ерата на информацията е ера на дезинформация

Ерата на информацията е ера на дезинформация


Направи дарение на училище!***

Скоро един приятел, който е много добър учен в своята област, ми каза: “Пепка, вярваш ли ми, че във века на информацията страшно трудно се ориентирам кои данни са реални и кой не?”.

Вярвам му! Сега е трудно да се ориентираш, коя информация каква е.

За всичките 17 години, правейки БГ Наука, през очите ми са минали може би десетки хиляди видове текст, снимки, карти, видеа, аудио файлове. През годините наблюдавах как се сменяха настроенията на потребителите, но и се създаваха социални мрежи, които изместиха форумите и блоговете, но пък дадоха нов прочит на интернет и използването му. Сега сме в етап, който има толкова много текстове, видеа, снимки, сайтове, социални мрежи и какво ли още не, че дори Гугъл вече прилича повече на социална мрежа отколкото на търсачка. 

Защо обаче е трудно да се ориентираме, когато уж трябваше да става по-добре и по-лесно? 

Трудно е защото 34 милиона видеа се постват всеки ден в TikTok. В YouTube на ден се качват 271 330 часа видео съдържание. Средно има 4,75 милиарда поста, споделени от потребителите на Facebook, всеки ден. В момента има над 600 милиона блога в световен мащаб, които публикуват повече от 6 милиона публикации на ден, или 2,5+ милиарда годишно. 77% от интернет потребителите четат блогове.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Тези статистики лесно могат да се намерят, като се пита Гугъл. И за разлика от преди години, когато трябваше да влизаш в сайтове, за да прочетеш това, което те интересува, сега търсачката изкарва отговора и го подчертава, знаейки точно какво те интересува. 

Къде обаче се губи нишката на това да знаем къде да четем, как да търсим и можем ли да вярваме на резултата? 

Истината е, че не можем да вярваме на всичко и доверието е загубено дори и към учените и специалистите. Сега имаме най-голяма нужда от авторитети. Тези авторитети е добре да бъдат от научните среди и да покажат интелектуален капацитет, но и емпатия към всичко случващо се и към обърканото общество. За мен е непонятно в този така важен момент за нацията ни – ярко разделение на мнения създава дълбоко разделение сред общности, толкова дълбоки, че дори социалните мрежи и онлайн търсачки показват различни резултати според това от кой край на мненията си. 

Това, което научните и образователните институции могат да направят е да се включат в дебатите използвайки знанието, което трупат вече над век в големите си сгради. Това знание е за всички и след като някои настояват националният ни празник да стане 24-ти май, то даваме още по-сериозна заявка за образованост и просвета. Тя не може да дойде от политиците, а и не им е работа да го правят. Трябва да дойде от академичната общност.

Вече повече от 17 г. даваме гласност на науката в България, като издаваме онлайн списание “Българска наука” и портала БГ Наука (www.nauka.bg)

Списанието излиза всеки месец с над 100 стр. съдържание за наука на разбираем език. Статиите са свързани с развитието на науката в България и света, а автори са различни учени и специалисти от научните среди. Една част от съдържанието е и наше авторско, т.е. ние правим обзор на теми, които са интересни за читателите или са важни за науката. 

Повече вижте тук >>

 


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.