Електронните цигари предизвикват хрипове

Според ново проучване, публикувано в списанието Tobacco Control, пушенето на електронни цигари предизвиква хрипове. Хората, които използват този продукт били два пъти по-склонни да получат хрипове, в сравнение с хората, които рядко използват тютюневи изделия. Хриповете се причиняват от стеснени или деформирани дихателни пътища и често са предшественик на други сериозни заболявания, като емфизем, гасто-езофагеален рефлукс, сърдечни заболявания, рак на белия дроб и сънна апнея.

Авторът на проучването Дебора Осип казва, че откритията са в съответствие с предишни проучвания, които показват, че емисиите от аерозолите и ароматизаторите на електронните цигари увреждат клетките на белия дроб, генерирайки опасни свободни радикали и предизвиквайки възпаление на белодробната тъкан.

„Изводът е, че електронните цигари не са безопасни за здравето на белия дроб“, казва Осип, която е експерт по тютюна и професор към Департамента по науките за общественото здраве към Медицинския център на Университета на Рочестър. „Промените, които наблюдаваме както при лабораторните експерименти, така и при изследвания на пушачи, са в съответствие с ранни признаци на белодробна увреда, което е много притеснително.“

Електронните цигари са изключително популярни в САЩ, където около 13% от възрастните са ги опитвали, а около 4% ги използват постоянно. Въпреки че електронните цигари се рекламират като по-безвредната алтернатива на тютюнопушенето, все още остават много притеснителни факти, свързани с дългосрочните последствия за здравето от употребата им.

Учените анализирали данни за повече от 28 000 души в САЩ, които взели участие в проучване наречено PATH (Population Assessment of Tobacco and Health). След като били отчетени фактори като възраст, пол, раса/етнос, телесен индекс на масата, пасивно пушене и други, пушачите на електронни цигари се оказали с 1,7 пъти по-голяма вероятност да страдат от хрипове и проблеми на дихателните пътища (като затруднено дишане), в сравнение с тези, които не пушат.


РЕКЛАМА:

***

Водещият автор на проучването, Донгмей Ли, признава, че то има някои недостатъци. Данните от PATH са събрани на базата на думите на самите пушачи и може да не са напълно обективни. Анализът не може да докаже, че пушенето на електронни цигари причинява хриповете, то просто идентифицира връзка между двете неща. Също така, данните от PATH не включват информация за някои важни фактори, като хранителните навици и физическата активност на анкетираните.

Въпреки това, главният автор проф. Ирфан Рахман, казва, че проучването ясно показва още един здравен проблем, свързан с пушенето на електронни цигари. Това е особено притеснително, като се имат предвид новите данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията, които показват драматично повишаване на броя на потребителите на тези цигари сред младите хора. Според доклада, през 2018 г. той се е повишил със 78% сред учениците от 9 то 12 клас и с 48% сред тези от шести до осми клас.

С появата на малки, красиви устрокйства, предлагащи различни аромати (плодови, бонбонени и с аромат на сладкиши), учените се страхуват, че броят на младите пушачи ще продължи да нараства, от което ще последват сериози последствия за здравето им, включително алергии, понижен имунитет и инфекции.

Превод: Росица Ташкова

Източник: Dongmei Li, Isaac K Sundar, Scott McIntosh, Deborah J Ossip, Maciej Lukasz Goniewicz, Richard J O’Connor, Irfan Rahman. Association of smoking and electronic cigarette use with wheezing and related respiratory symptoms in adults: cross-sectional results from the Population Assessment of Tobacco and Health (PATH) study, wave 2Tobacco Control, 2019; tobaccocontrol-2018-054694 DOI: 10.1136/tobaccocontrol-2018-054694

Статия от сп. „Българска наука и медицина“, бр. 12. Открийте всички статии от броя тук.

 

ВЗЕМИ БРОЯ В MP3

и слушай всяка една статия, когато и където да си >>

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: