Пушенето на електронни цигари – свързано с цял куп нови здравни рискове

Credit: E-cig Twigg

Много хора се обърнаха към електронните цигари с надеждата, че ще избегнат риска от рак и сърдечни заболявания, свързани с пушенето на обикновени цигари. Но според екип от трима токсиколози, електронните цигари се оказват далеч по-зловредни.

Ако се използват като средство за тотално отучване на хората от употребата на тютюн, тогава електронните цигари може и да имат стойност, допуска Ilona Jaspers от University of North Carolina в Chapel Hill. Но тя не е сигурна в това. Непубликуваните данни, които тя и останалите представят сега, свързват електронните цигари с цял куп нови рискове.

Екипът изследвал клетки, взети от носовете на иначе здрави хора, които са пушачи на обикновени цигари, на електронни или не са пушачи. След това измерили нивата на активност в тези клетки на 594 гена, свързани със способността на тялото да се бори с инфекциите. При пушачите, активността на 53 гена била значително потисната, в сравнение с непушачите. При хората, които пушели електронни цигари, същите 53 гена били потиснати, както и други 305.

Това предполага, че белодробната тъкан и тази в носа на пушачите – и особено на потребителите на електронни цигари – „може да бъде по-податлива на всякакъв вид инфекции”.


РЕКЛАМА:

***

Прочетете целия материал в първия брой на новото списание “Българска наука и медицина”: тук.


Европейска нощ на учените 2022 г.: