Египет (Egypt)

Египет (Egypt)


http://image.nauka.bg/geo/durjavi/egypt/egypt226.gif

Историческата стъпка взета от президента Ануар Садат в споразумението в Камп Дейвид с Израел, доведе до отстраняването на Египет от Арабската Лига до 1989, и през 1981г. Садат беше убит от ислямски екстремисти, разгневени от неговите действия, налагащи ограничения на техните дейности.
Оттогава насам, президентът Хосни Мубарак зае по-умерена позиция, а ислямистките групировки продължиха кампаниите си по случаен принцип и носещи отговорността за смъртоносни атаки, често мишена на които са туристи и курортни зони. Активисти за политическа реформа напоследък получиха повече гласност и разпространение на идеите си сред обществото напук на критичния закон, който влезе в сила от 1981. Активистите твърдят, че законът ограничава изразяването на политическите възгледи.

Въпреки че Египет промени конституцията си позволявайки на опозицията да оспорва президентските избори, потенциалните кандидати трябва да отговарят на стриктни критерии за допускане до участие. Остава забраната за религиозни политически партии.

Древното минало на Египет и факта, че е една от първите близкоизточни държави, отворени към Запада, следвайки Наполеоновата инвазия, означава че в очите на много хора е интелектуален и културен лидер в региона. Главата на джамията Ал-Азхар е един от най-големите авторитети за сунитския ислям.

Египетските пренаселени градове – и почти всички земеделски дейности – са концентрирани по брега на Нил и по делтата на реката. По-голямата част от страната е заета от пустиня.


РЕКЛАМА:

***

http://image.nauka.bg/geo/durjavi/egypt/al_azhar_afp.jpg
Политика: Президентът

Хосни Мубарак е на власт от 1981; най-голямо предизвикателство за него е Мюсулманскто Братство, толерирано, но официално забранено.

Икономика: Египетската икономика е навторо място след тази на Саудитска Арабия.

Международно: Египет играе ключова роля в опитите за разрешаването на близкоизточния конфликт; говори се, че престижа му като посредник е пострадал след нерешителния си отговор за войната в Ливан между Израел и Хизбула през 2006.

 
Факти
Пълно наименование: Арабска Република Египет
Население: 75.5 милиона (UN, 2007)
Столица: Кайро
Площ: 1 милион кв км (386,874 кв мили)
Официален език: арабски
Официална религия: ислям, християнство
Продължителност на живота: 69 години (мъже), 74 години (жени) (UN)
Валута: 1 египетски паунд = 100 пиастри
Износ: петрол, петролни продукти и памук
Годишен доход на глава от населението: US $1,580 (World Bank, 2007)
Интернет домейн: .eg
Международен телефонен код: 20
 

Медии
Египет е главният медиен източник в региона. Неговата преса е една от най-влиятелните и широко разпространени в региона, а телевизиите и филмовата индустрия предоставят на по-голямата част от арабско-говорящите страни предавания от неговата столица за медийни прдукции (Media Production City), предприятие, предназначено да създаде „Холивуд на Изтока“.

Медийната критика към правителството е често срещана, но законите за пресата позволяват затвор за клевата към президента, държавни институции и посланници на чужди държави.

Има два държавни национални телевизионни канала и шест регионални, но много от зрителите превключват на пан-арабски канали за новините. Египет е голяма сила при сателитните телевизии; неговите сателитни канали са известни навсякъде където се говори арабски. Предавателите могат да разпространяват продукциите на медийната индустрия и да имат достъп до огромен филмов архив.

Египет бе първата арабска държава, притежаваща собствен сателит Nilesat 101. Частните сателитни станции включват Dream 1, Dream 2 и Al-Mihwar TV. Държавния радио-монопол беше нарушен с появата на частните, комерсиалните и музикалните програми през 2003.

Шест милиона египтяни са били онлайн до 2007 (InternetWorldStats.com). Блогърите направиха присъствието си осезаемо, някои от тях са надигаща се сила в политическата опозиция.

Свободните медии оформящи Репортери без граници добавиха Египет към списъка с „интернет врагове“ през 2006 заради арестите на блогъри по време на про-демпократичните демонстрации.
 

Преса
Al-Ahram – държавен всекидбевник,най-старият вестник в арабския свят
Al-Ahram Weekly – англоезичен
Al-Jumhuriyah – държавен всекидневник
Al-Akhbar – полу-държавен всекидневник
Al-Ahali – опозицията
Al-Wafd – опозицията
Al-Messa – про-правителствен
Middle East Times – англоезичен седмичник

Телевизия
Egypt Radio Television Union (ERTU) – държавна, управлява домашни и сателитни мрежи, включително и каналите Nile TV International и Nile TV
Dream TV – частна сателитна мрежа, управлява Dream 1 насочена към младото поколение и Dream 2, занимателен канал
Al-Mihwar – частна, сателитна

Радио
Egypt Radio Television Union (ERTU) – държавно, управлява осем национални мрежи и външни услуги Радио Кайро и Гласът на Арабите
Nile FM – частно, западна поп-музика
Nogoum FM – частно, арабска поп-музика

Новинарска агенция
Middle East News Agency (MENA) – държавна


Европейска нощ на учените 2022 г.: