Древноегипетска боя в средновековна църква

3352143072_1113306cf2_b.jpg

Древноегипетска боя в средновековна църква

Изследователска група по културното наследство от Университета в Барселона е открила т.нар. „египетски” или „помпейски” син пигмент в боята на стената на романската църква от 12 век „Sant Pere de Terrassa” http://www.flickr.co…57623873885772/ в Барселона.

Специалистът по кристалография от университета в Барселона Марио Вендрел съобщава, че при реставрационни дейности в църквата са се правели систематични изследвания на пигментите, които са ползвани при олтара. Макар повечето бои да са с прост състав и да имат местен произход, със сигурност е установено наличието на „египтски син пигмент”.

Той често е ползван от древните египтяни и римляните за стенописи. След падането на Рим, боята излиза от употреба и спира да се употребява, като се счита, че рецептата е загубена. Дори и в Рим обикновено са ползвани други сини пигменти – лазурит, еринит, азурит.

Едната от хипотезите е, че строителите са ползвали стари парчета от мазилка и са рисували с тях. Църковният комплекс, в който е включена и Sant Pere de Terrassa” е строен върху стари римски развалини.


РЕКЛАМА:

***

Публикувано изображение

–––––––
По материали от статията «Evidence for the use of egyptian blue in an 11th century mural altarpiece by SEM-EDS, FTIR y SR XRD (Church of Sant Pere, Terrassa, Spain)» , сп. Archaeometry

Мнения и коментари: http://science.icnhost.net/migrate/forum/index.php?showtopic=9488

3352143072_1113306cf2_b.jpg

Европейска нощ на учените 2022 г.: