(Деултум) Коя е първата римска колония по нашите земи?

Градът Colonia Flavia Pacis Deultensium, основан източно от древното тракийско селище Девелт, се явява най-старата римска колония на територията на днешна България. Тя възниква още в началото на 70-те години на I век от н.е., по времето когато приключва Първата Римско-юдейска война. Император Веспасиан от династията на Флавиите (Flavia) я основава в чест на мира (рacis), който е постигнал след края на гражданската война и Юдейската война.

Колонията е създадена до устието на днешната река Средецка, там където се влива в Мандренското езеро, на ок. 10 км югозападно от Бургас, край днешното село Дебелт.
Причината точно тук да възникне първата римска колония е, че мястото е от изключително стратегическо значение спрямо морските и сухопътните маршрути, минералните извори и рудниците в околността. Там са се срещали североизточното разклонение на римския път Виа Милитарис и крайбрежният черноморски маршрут Виа Понтика. Освен това колонията изпълнява функцията на навигационна връзка между Дунавския и Малоазийския лимес и там са заселени пенсионираните ветерани от VІІІ Августовски легион, на които е раздадена земя в района. По силата на римското право те се ползват с висок статут и са освободени от преките данъци в империята.

Селището е изградено около двете централни улици – Декуманус Максимус (по протежение от изток на запад) и Кардо Максимус (от север на юг), излизащи през основните порти на римския град, който е разполагал с добра градоустройствена структура и канализационна система. В кратко време той набира мощ и до към II-III век бележи своя разцвет, като през този период сече и собствени монети.
Трябва да отчетем, че тогава на мястото на Бургас не е съществувал град, а само римска пътна станция, така че икономическия център на областта е в Деултум. Освен това има известни колебания в нивото на Черно море в миналото, в резултат на които през дълги периоди Мандренското езеро всъщност реално представлява част от Бургаския залив, правейки го още по-вдаден в сушата, като точно в най-вътрешната му част е разположен Дебелт. Поради което навярно неголеми кораби и плавателни съдове са можели да влизат почти до самия град. Съвсем наскоро там беше открит саркофаг с надписи на виден корабопритежател, което сериозно накланя везните към такава възможност. По този начин се е налагало и сухопътният маршрут от Константинопол по крайбрежието на север да преминава през града, а не откъдето преминава днес – през моста от Бургас към Созопол. Макар през определен период от средновековието също да съществува мост приблизително на това място, за който имаме сведения, че се срутва по време на Битката при Скафида през 1304 г., под тежестта на струпалите се върху него тежко-въоръжени конници.


За да гледате филма трябва да вземете брой 136 или да се абонирате за списанието.

Вземете броя от тук – https://kupinauka.com/product/bgnauka136


РЕКЛАМА:

***

Направете абонамент – https://nauka.bg/abonament/

 

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новият Брой 136 на списанието.
През 2020 г. издадохме над 20 броя свързани с науката по света и у нас. Всеки един от тях си заслужава вниманието, а общите страници са над 2500 с над 130 интервюта на български учени.
В този брой се фокусираме върху някои от най-важните теми свързани с коронавируса, но знаем че има любопитни хора търсещи информация свързана с космоса, историята и други сфери на науката – за тях също има интересни и любопитни статии.
Вижте този и всички предишни броеве, важно е да се знае! >>

Вземи само този брой в PDF, ePub и mobi >>

Безплатно ДЕМО – първите 43 стр. от броя >>


Европейска нощ на учените 2022 г.: