Търсене
Close this search box.

Десет от най-популярните върхове в Европа

 

Тук, на границата между небето и земята, се разкриват едни от най-завладяващите гледки на континента. От ледените върхове на Кавказ, през алпийското величие на Монблан, до пирамидалната красота на Монте Роза, Европа е дом на някои от най-впечатляващите планински вериги в света.

Интересното е, че много от най-високите върхове се намират не в Алпите, както бихте предположили, а в Кавказките планини, които се простират през Русия, Грузия, Азербайджан и Армения. Те се считат от някои за географска граница между Европа и Азия и там се издига най-високият връх в Европа – Елбрус.
Но това не означава, че стръмните алпийски върхове, като Матерхорн, са за подценяване. Ако обичате планините и природата, тези величествени върхове със сигурност могат да ви предложатмного. Подгответе се за пътешествие, което ще ви отведе през ледени плата, скални зъбери и въздушни висини, над които само орлите смеят да летят.

 

Елбрус не е просто планина; тя е геоложко чудо, което се издига като най-високият и най-изразен връх в Русия и Европа. Разположен в западната част на Кавказките планини, този неактивен стратовулкан достига впечатляваща височина от 5 642 метра над морското равнище.

Планината се намира в руските републики Кабардино-Балкария и Карачаево-Черкезия. Има два върха, които са неактивни вулканични куполи. По-високият, западният връх, достига 5 642 метра, докато източният е малко по-нисък – 5 621 метра. Първото изкачване на източния връх е направено през 1829 година от черкезина Хилар Хаширов, а западният връх е покорен за пръв път през 1874 година от британска експедиция.

Елбрус е стратовулкан, което означава, че е изграден от множество слоеве втвърдена лава, тефра, пемза и вулканична пепел. За разлика от други видове вулкани, стратовулканите се характеризират със стръмен профил и периодични, експлозивни изригвания. Въпреки че Елбрус в момента е неактивен, последното му изригване се смята, че е станало около 50 г. от н.е.

Той е популярна дестинация за алпинисти от цял свят. Въпреки впечатляващата си височина, изкачването не е технически трудно, но изисква физическа издръжливост и аклиматизация към високите надморски височини. Планината е известна със своите непредсказуеми и често сурови метеорологични условия, което я прави предизвикателство дори за опитни алпинисти.

 

Монблан е най-високият връх в Алпите и Западна Европа, както и най-високият връх в Европа, ако не считаме Кавказките планини за част от нея. Височината му е 4 805 метра над морското равнище и се намира на границата между Франция и Италия. Върхът е част от масива Монблан, който включва части от Франция, Италия и Швейцария Монблан е известен, тъй като е много подходящ за алпинизъм, планинско бягане и зимни спортове като ски и сноуборд. Поради това е и един от най-посещаваните върхове в света, с десетки хиляди алпинисти, които се качват на него всяка година. Това прави върха не само красив, но и опасен, с редица смъртни случаи всеки сезон.

Височината на Монблан не е постоянна и се променя в резултат на климатичните промени. Варирането е в зависимост от вятъра и валежите. Колкото по-големи са валежите и по-слаб вятърът, толкова повече сняг се натрупва като шапка върху скалистия връх отдолу (4792 м). Това подчертава значението на борбата срещу глобалното затопляне, което може да има дългосрочни последствия за планинските екосистеми.

 

Планината Етна, разположена до източния бряг на о. Сицилия в Италия, е активен стратовулкан и един от най-високите активни вулкани в Европа. Нейната височина в момента е 3 357 метра, макар че тя варира поради мощните изригвания. Вулканът заема площ от 1 190 квадратни километра и има основна окръжност от 140 километра, което го прави най-големият активен вулкан в Италия. Вулканичната активност на Етна е създала плодородни почви, които поддържат обширно земеделие по нейните долни склонове. Тя е един от най-активните вулкани в света и е обявена за Вулкан на десетилетието от Обединените нации поради нейната история на скорошна активност и близост до населени места. През 2013 г. тя беше добавена към списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

 

Муласен, с височина от 3 482 метра, е най-високата планина на Пиренейския полуостров и в цяла Испания. Разположен в планинската верига Сиера Невада, този връх освен първенец е и историческа и културна забележителност. Името му идва от Абу ал-Хасан Али, известен като Мулей Хасен на испански, предпоследният мюсюлмански крал на Гранада през ХV век. Според легендата, той е погребан на върха на тази планина.

Муласен е най-високият връх в Западна Европа извън Алпите. Той е също третият по топографска изразеност връх в Западна Европа, след Монблан и Етна. Въпреки впечатляващата си височина, планината не е изключително стръмна. Южният ѝ склон е полегат и не представлява техническо предизвикателство, което я прави достъпна за туристи. Северната страна, обаче, предлага маршрути, включващи умерено стръмно катерене по сняг и лед.

Муласен може да бъде изкачен за един ден от селата Капилейра или Тревелес. Въпреки това, по-често алпинистите прекарват нощ в планинското убежище в Покейра. Въпреки красотата и привлекателността си, планината има своите опасности. През март 2006 г., трима британски алпинисти загинаха там поради предполагаема хипотермия, което подчертава рисковете, свързани с подобни приключения.

 

Ането е най-високият връх в Пиринеите и в Арагон, както и третият най-висок връх в Испания, с височина от 3,404 метра. Той се намира в испанската провинция Уеска, на самата граница с Франция. Върхът е част от масива Маладета и се намира в Природния парк Позетс-Маладета, в община Бенаске. Ането е известен с най-големия ледник в Пиринеите, който обаче се топи бързо поради климатичните промени. Смята се, че ледникът може да изчезне около 2050 година.

Ането се издига в сърцето на Пиринеите и е разположен изцяло на територията на Испания. Въпреки че не се намира на главния гребен на тази планинска верига, той е ключов за вододела между Атлантическия и Средиземноморския басейн.

Първото изкачване на Ането е осъществено на 20 юли 1842 г. от руския офицер географ, пътешественик и алпинист, Платон Чихачов и неговите спътници. Върхът бързо станал популярен сред алпинистите, въпреки редица нещастни случаи, които се случили на ледника.

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия Брой 170 на списанието.

Моля, не пропускайте това (1 минута четене)

БГ Наука моли за вашата подкрепа. Ние сме организация с нестопанска цел и се борим за каузата да направим науката по-близка до хората, като създаваме статии, видеа, аудио материали и други видове полезно и лесно разбираемо съдържание, безплатно в интернет.

Нямаме реклами в сайта и може да се чете приятно и лесно. Това пространство е ваше. 

Не бъдете от тези 99%, които подминават това съобщение. Бъдете от хората, които искат промяна.

Направете услуга на себе си и подкрепете БГ Наука, като се абонирате за 9 лв. на месец за сп. „Българска наука“

Ако можете да си позволите по-голяма сума може да направите Еднократен/Вечен абонамент за БГ Наука или да направите дарение към “Сдружение Форум наука” за повече безплатно полезно научно съдържание на български език. Повече тук >>

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.