Науката и медицината преживяха небивал възход през емблематичния за цивилизацията ХХ век. Откритията и постиженията на учените през тази епоха дадоха уникалната възможност да се лекуват множество смъртоносни болести, които допреди това бяха страшен бич за човечеството. Благодарение на това в рамките на само един век населението на планетата нарастна от 1 на 6 милиарда души. В две нови поредици на списание Българска наука ние проследяваме в детайли как точно е протекъл целият този грандиозен процес.
В новия брой на списанието също така можете да прочетете за това как да разпознаваме дезинформацията и как да се борим с нея; как да оцеляваме в дивата природа; какви са предизвикателствата и перспективите пред електронното обучение; както и още много друга полезна информация.
Ако искаш всеки месец да четеш цялото списание бъди част от обществото на БГ Наука и се абонирай тук>>
(Може да изтеглите ДЕМО – първите 53 стр.)
Списанието е достъпно за абонирани читатели.
(Виж как да вземеш 2 абонамента като платиш 1 >> https://nauka.bg/abonament-2-za-1/)
СЪДЪРЖАНИЕ:
Как да се прилага „Маркетинг 5.0“ в науката – 8
STEM образованието в частното и в държавното училище – 13
Нови доказателства сочат, че човешката еволюция е започнала първо на Балканите – 22
Как да разпознаваме дезинформацията и да се борим с нея – 25
Интервю с Гл. ас. д-р Мила Андонова, ИБЕИ – БАН – 30
Научни доказателства за намален риск: подходът за научна оценка на Филип Морис Интернешънъл (ФМИ) – 38
Интервю с доц. д-р Габор Живанович от Институт по консервиране и качество на храните, Пловдив – 44
Колко струва едно кравешко оригване? – 49
Какви животни е имало по българските земи преди 2 милиона години? – 54
Уникални микрофосили от метеорит дават силни доказателства за наличието на извънземен живот – 58
ХХ – Векът на науката (Част ІІ) – 69
История на медицината през ХХ век (Част І) – 81
Основи на оцеляването, Част 2 „Kомплект за оцеляване“ – 90
Хипатия Александрийска – 98
Електронното обучение в XXI век – глобализация, пандемия и перспективи – 113
Сравнителна характеристика на брашна използвани като функционален компонент в тестени изделия – 131
АБОНАМЕНТ за БГ Наука
Всеки месец нов брой с 20 статии за науката в България и света
от български автори и учени на разбираем език.