Четири планети с размерите на Земята са открити в орбита около най-близката звезда, подобна на Слънцето


Сп. Българска Наука, брой 163 (март 2023 г.):

***

 

Ново проучване на международен екип от астрономи разкрива, че четири  планети с размерите на Земята се движат в орбита около най-близката звезда, подобна на слънцето, tau Ceti, която е на около 12 светлинни години от наси се вижда с невъоръжено око. Тези планети имат маса,  толкова ниска колкото 1,7 земни маси, което ги прави сред най-малките  планети, откривани някога около близки слънчеви звезди. Две от тях са  суперземи*, разположени в обитаемата зона на звездата, което означава, че биха могли да поддържат течна повърхностна вода. 

Планетите са открити чрез наблюдение на колебанията в движението на tau Ceti. Това изисква достатъчно чувствителни техники, за да открият вариации в движението на звездата толкова малки, колкото 30  сантиметра на секунда. 

„Сега най-накрая прекрачваме прага, при който чрез много усъвършенствано моделиране на големи комбинирани набори от данни  от множество независими наблюдатели, можем да разграничим шума,  дължащ се на звездна повърхностна активност, от много малките сигнали, генерирани от гравитационните притегляния от обикалящи в орбита планети с размерите на Земята“, казва съавторът Стивън Фогт, професор по астрономия и астрофизика в UC Santa Cruz. 


Разбери повече за БГ Наука:

***

Според водещия автор Фабо Фенг от Университета на Хартфордшър, Обединеното кралство, изследователите се приближават изключително близо до границата от 10 сантиметра в секунда, необходима за откриване  на земни аналози.
„Нашето откриване на такива слаби колебания е
крайъгълен камък в търсенето на земни аналози и разбирането на обитаемостта на Земята чрез сравнение с тези аналози“, казва Фенг.  „Въведохме нови методи за премахване на шума в данните, за да разкрием слабите планетарни сигнали.“ 

Външните две планети около tau Ceti вероятно са кандидати за обитаеми светове, въпреки че масивен диск от отломки около звездата вероятно  намалява тяхната обитаемост поради интензивно бомбардиране от  астероиди и комети.

Същият екип изследва и tau Ceti през 2013 г., когато съавторът Мико Туоми от университета в Хартфордшир ръководи опит за разработване на техники за анализ на данни и използване на звездата като пример за сравнение.
„Измислихме гениален начин да различим  разликата между сигналите, причинени от планетите, от тези, причинени 
от активността на звездите. Осъзнахме, че можем да видим как  активността на звездите се различава при различни дължини на вълните и  да използваме тази информация, за да отделим тази активност от  сигналите на планетите“ казва Туоми. 

Изследователите старателно подобриха чувствителността на своите  техники и успяха да изключат два от сигналите, които екипът идентифицира през 2013 г. като планети. „Но без значение как гледаме на звездата, изглежда има най-малко четири скалисти планети, които обикалят около нея“, казва Туоми. „Ние бавно се учим да правим разликата между колебанията, причинени от планети, и тези, причинени от звездна  повърхностна активност. Това ни позволи по същество да проверим съществуването на двете външни, потенциално обитаеми планети в системата.“ 

Слънцеподобните звезди се смятат за най-добрите цели в търсенето на обитаеми подобни на Земята планети поради сходството им със Слънцето.  За разлика от по-често срещаните по-малки звезди, такива като червените джуджета, звездите Проксима Кентавър и Трапист-1, те не са толкова  бледи, че планетите да бъдат приливно заключени, показвайки една и съща страна на звездата през цялото време. Tau Ceti е много подобна на Слънцето по своя размер и яркост и двете звезди са домакини на многопланетни системи. 

Данните са получени с помощта на спектрографа HARPS (Европейска южна  обсерватория, Чили) и Keck-HIRES (W. M. Keck Observatory, Мауна Кеа,  Хавай).

____________________________________________________________

*Супер-земя е скалиста планета, по-масивна от Земята, между 1 и 10  земни маси. За размера се използва интервал между 1.2 и 1.9 пъти този на Земята като критерий за радиуса на свръхземната земя. Класификацията на Супер Земята се отнася само до масата на планетата и не предполага нищо за нейните повърхностни условия или обитаемост.

 

Превод: Пенка Йонова

Източник: sciencedaily.com


ВИДЕО: Какво е БГ Наука?

***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Сп. Българска Наука, брой 162: