Планета много сходна с нашата собствена

Астрономите откриха нова планета в планетна система, много сходна с нашата собствена


http://www.sciencedaily.com/images/2010/12/101208172320.jpg
Международен екип от астрономи откри и засне четвърта гигантската планета извън нашата Слънчева система, откритие, което допълнително засилва забележителните прилики между отдалечени планетарни системи и нашата собствена Слънчева система.

Астрономите твърдят, че планетарната система прилича на уголемена версия на Слънчевата система.

„Освен че имат по четири гигантски планети, и двете системи съдържат по два астероидни пояса, съставени от отломки от малки скалисти или ледени обекти и с частици космическа прах”, заявява Бенджамин Цукерман, професор по физика и астрономия в Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA).

Нашите гигантски планети са: Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун и нашите астероидни пояси включват астероидния пояс между орбитите на Марс и Юпитер и Пояса на Кайпер, находящ се отвъд орбитата на Нептун.


РЕКЛАМА:

***

Новооткритата четвърта планета (HR 8799e) се върти около ярка звезда, наречена HR 8799, разположена е на 129 светлинни години от Земята и е слабо видима с просто око. Масата на чуждата планетарна система е много по-голяма от нашата.

Астрономите смятат, че комбинираната маса от четирите гигантски планети в чуждата система може би е 20 пъти по-голяма от масата на всички планети в Слънчевата система, както и, че отломките в поясите там съдържат много повече скална и ледена маса, отколкото нашите.

И четирите планети в орбита около HR 8799 са подобни по размер, вероятно имат между пет и седем пъти масата на Юпитер. А ако беше в орбита около Слънцето, новооткритата планетата HR 8799 щеше да лежи между орбитите на Сатурн и Уран.

„Стигнахме до крайъгълен камък в търсенето на други светове през 2008 г. с откриването на тази планетарна система“, казва още ученият. И завършва: „Произходът на тези четири гигантски планети остава загадка. Подробно изследване на свойствата на 8799e HR ще бъде предизвикателство поради относителната слабост на планетата и близостта й до своята звезда.”

 

Превел: Неделин Бояджиев

http://www.sciencedaily.com/

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: