Търсене
Close this search box.

Биологичните експерименти на Викинг и животът на Марс

Биологичните експерименти на Викинг и животът на Марс

Биологичните експерименти на Викинг и животът на Марс

Биологичните експерименти на Викинг и животът на Марс


Направи дарение на училище!***

БИОЛОГИЧНИТЕ ЕКСПЕРИМЕНТИ НА ВИКИНГ И ЖИВОТЪТ НА МАРС– ПРОТИВОРЕЧИЯ, ДОГАДКИ, ХИПОТЕЗИ. ФЕНИКС РАЗРЕШАВА ПРОТИВОРЕЧИЯТА.

Viking lander

Изглед от повърхността на Марс през погледа на Викинг 2. Credit : NASA

През 1976 година на Марс кацнаха две безпилотни сонди – Викинг 1 и Викинг 2. Тяхната цел беда направят първи снимки на повърхността на Червената планета и да проверят дали там има живот. Резултатите от научните инструменти не само, че не успяха да разрешат голямата загадка, но разделиха научната общност на две. Едни вярват, че резултатите показват, че Марс е стерилен и на него няма никаква жива форма, други смятат, че повърхността на планетата гъмжи от микроорганизми.

Къде е истината? Преценете сами!

Голямото противоречие

Голямото противоречие идва най-вече от експеримента LR (Labeled release). Според този експеримент, проба от почва на Марс се смесва с капчица силно разредена хранителна среда. Хранителните вещества представляват 7 молекули Милър-Урееви продукти и се метаболизират от всички тествани микроорганизми. Тези молекули съдържат радиоактивен C-14. Въздухът над почвата се наблюдава – ако в него се появи радиоактивен газ значи микроорганизмите са метаболизирали продуктите.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Ха сега познайте – и двата космически кораба, които кацнаха на Марс през 1976 година, показаха положителни резултати от този експеримент! Според данните почвата на Марс трябва да е обитаема. След стерилизирането й газ не се е отделил, както би се очаквало, ако микроорганизмите са загинали.

 

Четете още:http://www.cosmos.1.bg/

 


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.