Астрид Линдгрен и влиянието ѝ върху световната детска литература

Детство без книги – това не би било детство. Това би било като да бъдеш изключен от омагьосаното място, където можеш да отидеш и да намериш най-редкия вид радост.

А. Линдгрен

Резюме

Влиянието на шведската писателка Астрид Линдгрен в световната детска литература е безспорно. С автентичните герои, които представя, тя спомага за развитието на литературата в широк аспект. Писателката остава вярна на своите малки почитатели и винаги се вслушва в милионите писма, които получава. Освен писател, тя е и активист за правата на децата. Линдгрен счита, че детският свят не бива да бъде ограбван от този на възрастните, тъй като детството предопределя целия жизнен път на човека. С големия принос, който оставя тя, се показва колко всъщност всеотдайна, независима и борбена личност е и как каузата за децата за нея е собствена, лична самоцел.

Светът на книгите е интересен със своята необозримост, вълшебство в претворяването на магически светове, в смисъла на познанието и истините, които откриват пред всеки един. Константин-Кирил Философ казва една мъдрост, че „голи са без книги всички народи“, което извежда на преден план идеята, че колкото по-беден е човек в четенето на истории, толкова по-бедна и по-пуста е душата му. Всеизвестната истина, че книгата е прозорец към света помага да се разбере колко сила и мощ има в книгите – те разгръщат непознати герои и светове, за да преведат всеки читател из дебрите на великото себепознание. 


РЕКЛАМА:

***

Детските книги са един вълшебен свят. Те са онази магия, до която детето за първи път се докосва. Те подбуждат любопитството и желанието да се докоснат до неведоми пътища, да намерят смисъла на себепознанието, да разберат колко душевна красота носят изпълнените с приключения и познавателни моменти четива. Илюстрациите са една от причините детските книги да се харесват и на малки, и на големи. Водещият мотив детето да иска да разлисти дадена книга е въображението, към което подстрекава тя. Без книги детският свят не би бил същият, той ще бъде сив и ограбен, почти нищожен и ненужен. 

Астрид Линдгрен е една от най-известните шведски писателки, които оставят своя значителен принос в развитието на световната детска литература. Нейните герои са емблематични със своята значимост в развитието на ранната детска възраст, с творческото въображение, което превръщат в тенденциозна мода, с утвърждаването на детската белетристика като един от най-значимите фактори за менталното и функционалното развитие на децата. Самата Астрид споделя част от спомените си: „Когато бях на осем години, родителите ми купиха стара ферма в Смоланд, южна Швеция. Ходихме там през лятото, през есента, през зимата и през пролетта. Нашите съседи, двама братя и сестри, имаха работеща ферма, в която аз помагах всеки ден. Старомодна ферма, където стопанката все още наричаше кравите в гората с хубава мелодия, където сено се натрупваше върху старомодните решетки за сушене, където храната се готвеше на дървена печка. Участвах в кръга за шиене с малкото си парче плетиво. Свещеникът свиреше на орган и четеше на глас на всички стари дами. И старите дами пиеха кафето си от чинийката, с бучка захар, стисната между устните им. Бях напълно убедена, че Смоланд ще стане моето бъдеще.“. Астрид усеща, че родното ú градче може да се превърне в нейното бъдеще заради скъпите спомени, които споделя със семейството си. Спомня си как заедно със сестрите и братята си рисуват и изграждат огромни пейзажи с реки и езера, пещери и тревни площи, както и къщи за кукли с мебели, завеси, тапети, пълен килер с дрехи, шкафове с храна – всичко направено от дърво, плат и глина. 

Цялата статия и много други можете да прочетете в новия Брой 144
Подаряваме ви първите 8 текста от брой 144 тук>>


Европейска нощ на учените 2022 г.: