Антония Хубенова, 17 г.: Как се виждам в света на науката и технологиите

Автор: Антония Хубенова, 17 г., Хасково, участник в конкурса Refresh Girls, Европейска нощ на учените 2019

Всеки се среща с науката. Тя може да бъде открита навсякъде. Магията наука е нещо, което докосва всички ни. Някои обаче е успяла да ни омагьоса!

Не знам кога разбрах, че искам да се занимавам с наука, но знам че винаги ме е привличала. От играчките в детските магазини за мен най-интересни бяха Лего, микроскопи, телескопи, разни химически лаборатории и тем подобни. После в училище дойде моментът, в който изпробвах различни опити от учебника по Човек и природа: тебешир в чаша с оцет, смесване на всевъзможни течности, мини ботаническа градина върху памук и още много други, от миризливи до неуспешни и провалени. И така до днес, когато реших да се включа в този конкурс.

Казвате, че науката е важна? Мисля, че мога лесно да се съглася, но нека първо ви разкажа една кратка история:

И така, науката дава свобода на мисълта, дава ѝ поле за изява. Нека си представим, че науката търкулва идеите надолу по един стръмен склон, наречен Знание. Там прекрасните, но все още наивни идеи се охлузват по храстите Факти и бързо попадат в гората на Книгите. Тази гора не е страшна и мрачна, а напротив. Всяко нейно дърво е една ярка светлинка, една пролука към вселената на някоя книга. Идеите ту се търкалят, ту потъват в някой чудноват, научен свят на енциклопедии, учебници, а понякога стари изтъркани тефтери с пожълтели листа. И някак странно, като че на магия, идеите започват да придобиват по-завършен вид. Започват и те да сияят, подобно на вселените от дърветата-книги – всяка със собствен блясък, със собствено сияние. Лутането в гората е дълго, а когато излязат от нея, идеите бързо цопват в блатото Експерименти, Опити и Изследвания. То е доста дълбоко, на места дори с плаващи пясъци. Не всички идеи успяват да се измъкнат от блатото. Някои си остават там завинаги – под пясъка на малките изпуснати цифри при изчисленията. Други пък се оказва, че изобщо не могат да плуват…


РЕКЛАМА:

***

И в тази разходка, подобно на онази от романа на Стивън Кинг, оцелелите не са много. Но са наистина специални, защото именно те раждат науката.

Харесвам науката поради много причини. Тя притежава определена притегателна сила, която те води само и единствено към знанието. Учи те да бъдеш упорит, но и търпелив. Показва ти грешките ти, прави те съобразителен и решителен. Науката дава изключително много на хората, както и на света изобщо. С нейна помощ ние „разчитаме“ вселената около нас. Тя дава обяснение на вечни въпроси, а след това поставя нови загадки и последвали проблеми. Създава хипотези, прави изследвания и експерименти. Науката анализира миналото, пътува в бъдещето и прогнозира събития в настоящето. Науката наистина движи света!

В бъдеще бих искала да се занимавам с наука, независимо дали тя ще бъде приложна, като медицината, природна или някакъв друг вид наука. Според мен е много важно човек да се занимава и работи това, което обича, това, което прави с удоволствие. Така дейността му е ползотворна, успехът – гарантиран, а удовлетвореността от извършеното – безценна. В противен случай работата се превръща в скучно, еднообразно и неприятно ежедневие. Мисля, че по този начин страната ни губи интелигентни и ценни кадри, желаещи да се занимават с подобни професии, но това е друг въпрос. Медицината, една определена сфера на науката, е „закачена“ на едно въображаемо табло в моето съзнание. Там, над нея има една ярка табелка с надписа „Мечта“. Желанието ми е да помагам на хората, да ги правя отново щастливи, да им давам надежда и сила. След години искам да сменя табелката с нова. На нея обаче искам да пише „Постигнато“!

В XXI век е важно човек логически да може да стигне до отговор на въпросите, блуждаещи из ума му. И тук науката отново идва на помощ. Чрез научни методи логическият път се „извървява“ рационално, с помощта на стръмния склон на Знанието, а отговорът на въпроса идва по естествен начин.

Логическото мислене е нещо, което започва изграждането си още в най-ранна детска възраст: у дома, в детската градина, при извършването на ежедневни задачи. И тъй като децата са нашето бъдеще, тяхното мислене определя бъдещата посока на развитие на света. Логическото им мислене определя посоката на науката. И тъй като мисля и знам, че в България наистина има умни и ученолюбиви деца и младежи, аз вярвам, че науката има бъдеще именно тук.

В страната ни наука може да се развива. Разполагаме с невероятни учени, признати на световно ниво. Те продължават развитието на своите дейности, въпреки че усилията им не са възнаградени подобаващо. Работата им е подценявана, а признание получават, само когато дойде време за получаване на поощрения и награди. Хората, занимаващи се с наука, трябва да започнат да получават нужното уважение от народа и държавниците ни. В противен случай, броят на тези ерудити ще продължава да намалява, по една или друга причина.

Какво ще се случва тук, на Земята, след 10 години е трудно за предсказание. Предполагам, че ако ги има и хората, ще я има и науката. Нейното развитие върви с бързи темпове, а клоновете ѝ приличат на короната на гигантско дърво. Учените са в основата на дървото, захранват го и разширяват обхвата на дейността на науката. Развитието ѝ е минало през различни етапи до днешното си състояние. Започнало е чрез устно предаване на някогашната писменост преди хиляди години. За древните гърци наука станала философията. През Средновековието науката била тема табу, отхвърляна от църквата (на запад – бел.ред.). През XX век науката се оформя като професионална сфера, предоставяща развитие на хората в нея. Днес тя е част от нашето ежедневие. Виждаме я навсякъде и под всякакви форми. След 10 години, след тези 3653 дни, се надявам все още да показва забележителното и невероятното в света!

И всичко започна с науката. И науката започна всичко. Тя ме предизвиква да търся, откривам и изучавам. И пак тази магия… Позволете ѝ да ви омагьоса, мили хора!


Европейска нощ на учените 2022 г.: