Алкохол и цигари: двойна вреда за мозъка

Наред с много други вреди за здравето, тютюнопушенето причинява химични промени, оксидативен стрес и възпаление в мозъка. Прекомерната употреба на алкохол може да има същите последствия. Изненадващо е колко малко изследвания са посветени на комбинацията от ефектите на тези две субстанции върху мозъка. Сега, учени съобщиха в ACS Chemical Neuroscience, че при плъхове тази комбинация може да повиши увредата на невроните в някои конкретни области от мозъка.

Според Националния институт по злоупотреба с алкохол и алкохолизъм, САЩ, много хора, които пушат също пият твърде много алкохол и обратното. Затова изучаването на комбинацията от ефектите на двете субстанции върху централната нервна система може да ни даде важна информация. Но повече изследвания се фокусират върху последствията от употребата само на една от двете. Затова Алана Хансен и колеги искали да открият как пиенето и пушенето заедно повлияват на региони от мозъка при плъхове, които са отговорни за пристрастяването.

Изследователите третирали плъховете с алкохол, тютюнев дим или и двете субстанции два пъти на ден в продължение на 28 дни и след това сравнили мозъците им с тези на плъховете от контролната група, които не са имали достъп до такива вещества. Те установили, че комбинацията от алкохол и цигари повишава нивата на реактивните кислородни видове в хипокампуса, в сравнение с контролните животни, както и с плъховете, на които им е даван или само алкохол, или само тютюнев дим. Във всички изследвани зони от мозъка комбинацията от алкохол и цигари повишила нивата на специфични предизвикващи възпаление цитокини. А в стриатума и фронталния кортекс нивата на растежен фактор, който подпомага оцеляването на вече съществуващите неврони и стимулира растежа на нови, били понижени при третираните с двете субстанции плъхове. Тези резултати предполагат, че алкохолиците, които пушат може да са подложени на допълнителен риск от увреждане на невроните.

Превод: Росица Ташкова

Източник: Dayane A. Quinteros, Alana Witt Hansen, Bruna Bellaver, Larissa D. Bobermin, Rianne R. Pulcinelli, Solange Bandiera, Greice Caletti, Paula E. R. Bitencourt, André Quincozes-Santos, Rosane Gomez. Combined Exposure to Alcohol and Tobacco Smoke Changes Oxidative, Inflammatory, and Neurotrophic Parameters in Different Areas of the Brains of RatsACS Chemical Neuroscience, 2019; DOI: 10.1021/acschemneuro.8b00412


РЕКЛАМА:

***

Статия от сп. „Българска наука и медицина“, бр. 12. Открийте всички статии от броя тук.

 

ВЗЕМИ БРОЯ В MP3

и слушай всяка една статия, когато и където да си >>

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: