Търсене
Close this search box.

Д-р Рамадос Данускоди от проект ПлантаСИСТ

Д-р Рамадос Данускоди от проект ПлантаСИСТ

Д-р Рамадос Данускоди от проект ПлантаСИСТ

Д-р Рамадос Данускоди от проект ПлантаСИСТ


Направи дарение на училище!



***

Д-р Рамадос Данускоди защитава докторска степен в Нова Зеландия, след което печели конкурс за постдокторант в Центъра по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) в Пловдив, България. Работата му в ЦРСББ е свързана с изследването на нов растителен ген, който има ключова роля при устойчивостта на растенията към абиотичен и окислителен стрес. 

Извън работните задължения д-р Данускоди прекарва голяма част от своето време със семейството си, най-вече в игри със своята малка дъщеря.

Роля в проекта

Д-р Данускоди работи в отдел „Молекулярна физиология на стреса” на ЦРСББ. Неговата дейност е да извършва различни изследвания върху моделни и зеленчукови растения, с цел да се установят в по-пълна степен генетичните механизми, които обуславят процесите на приспособяване към неблагоприятни условия на средата (абиотичен стрес). Изследванията на д-р Данускоди обхващат както моделни растения, като Arabidopsis thaliana, така и икономически важни култури като краставица, маруля и домат.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Приложения и ползи

Изследванията на д-р Данускоди ще предоставят интригуваща информация за генетиката на основните зеленчукови култури, които ние най-често консумираме, като домати, пипер, краставици и марули. Установяването на генетичните механизми, които обуславят отговорите на растенията към абиотичен стрес има важно практическо значение в  земеделието, предвид предизвикателствата пред сектора, свързани с климатичните промени. 

 

Всички визитки вижте тук: https://nauka.bg/category/centrove/

[ЧАСТ 3] Лицата на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“

Изтегли броя в PDF от тук: https://nauka.bg/licata-opnoir-sept/

 


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!



***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.