Търсене
Close this search box.

Защо чревните бактерии са основните заподозрени за автоимунните заболявания

По-малкото количество лактобацили в червата е свързано с повече провъзпалителни имунни клетки.

Човешката имунна система е мощна и сложна. Тя трябва да бъде нащрек през цялото време и да може да различава приятеля от врага. Но за съжаление, не винаги действа правилно и понякога атакува собствените клетки на тялото, причинявайки стотици „автоимунни“ заболявания, от множествена склероза (МС) до ревматоиден артрит.

Какво принуждава имунната система да греши по този начин, не е ясно, но все по-голямо количество изследвания търсят отговора сред трилионите микроби, които населяват телата ни, известни събирателно като микробиом.

Изследванията върху близнаци показват, че факторите като начин на живот и околна среда могат да играят голяма роля при автоимунните заболявания.
“Ако просто погледнете степента на съвпадение при близнаци (където и двамата близнаци показват една и съща черта), например за МС, само в около 30% това е наследствено. Така че за останалите трябва да е отговорна околната среда“, казва професор Маркус Клайневитфелд от института VIB в Белгия.
Предполага се, че много различни фактори от околната среда влияят на риска от автоимунни заболявания, включително диетите.

Солта

Предишни изследвания на проф. Клайневитфелд и други са установили, че диетите с високо съдържание на сол могат да повлияят на нашата имунна система, включително клетките, отговорни за възпаленията.
Възпалението е неразделна част от защитата срещу инфекция, но може да причини увреждане на тъканите и органите, когато се поддържа на високи нива.
Имунната система е балансирана внимателно между клетките, които стимулират възпалението, и клетките, които ги регулират. Проф. Клайневитфелд подозира, че диетата може да наруши този баланс, поне отчасти, както директно чрез въздействие върху различни имунни клетки, така и косвено чрез промяна на чревния микробиом.

Цялата статия и още много подобни прочетете в новия брой 140 на списанието тук>>

Подаряваме ти първите 11 статии от брой 140 тук>>


Направи дарение на училище!



***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.