Европейска нощ на учените в Пловдив
29 септември (петък) 2017
Кога 18:00-22:00 часа
Къде Институт по зеленчукови култури „Марица“
Медицински университет – Пловдив
УХТ – Пловдив
Как вход свободен
-
Институт по зеленчукови култури „Марица“
ИЗК „Марица“,
ул. Брезовско шосе 32
18:00 – 19:00 FRESH кафене: семейство Картофови (Solanaceae) – богатство и разнообразие в района на България
Конферентна зала на ИЗК Марица
Знаете ли, че доматите, картофите и пипера са един прекрасен дар от маите и инките, отглеждани в района на Централна и Южна Америка? И трите култури се характеризират с невероятно разнообразие от форми, цветове и най-вече с изключителни хранителни качества.
Посетете нашето FRESH кафене, за да научите много любопитни подробности и факти за семейство Картофови (Solanaceae), което обхваща икономически важни видове използвани за храна (домати, картофи, пипер и паладжан), за медицински цели (беладона, татул, бленика), както и такива с декоративна цел (петунии, физалис).
18:00 – 19:00 FRESH кафене: Разговор със стипендианти на ЕК
Конферентна зала на ИЗК Марица
Среща със стипендианти на ЕК – разговор на тема: „Как спечелих стипендия и какво надградих чрез нея към моя професионален опит”.
19:30 – 20:30 Магия FRESH: Зеленчуците на ИЗК Марица
Конферентна зала на ИЗК Марица
Участие на аудиторията във викторина, попълване на въпросници, дегустация на зеленчуци – сортове на ИЗК Марица и др.
20.30 – 21.30 Лаборатория FRESH: Химически експерименти и конкурс за детска рисунка
Лабораторията по агрохимия на ИЗК Марица
Европейски кът
-
Медицински университет – Пловдив
Медицински университет – Пловдив
бул. Васил Априлов 15A
16:30 – 18:00 Наука в града FRESH: Quo vadis, Homo Sapiens
Два отбора от изтъкнати гост-учени, асистенти и студенти ще представят две противоположни тези и визии за развитието на човека. Награждаването на отбора победител ще започне в 18 часа.
Европейски кът
3. Университет по хранителни технологии – Пловдив
17:00-17:30 Официално откриване от Ректора на УХТ, проф. дти. Кольо Динков
Аула „Милен Бешков“, Ректорат на УХТ
17:30 – 18:30 FRESH кафене: Чрез здравословно хранене към по-дълъг и щастлив живот
Аула „Милен Бешков“, Ректорат на УХТ
Проф. Сапунджиева ще изнесе лекция за здравословното хранене, а дискусията ше продължи на чаша здравословна напитка. Присъстващите ще получат отговор на всички въпроси, които ги вълнуват във връзка с храненето.
17:30 – 18:00 Наука в града FRESH: Науката – магична и забавна
Ректорат на УХТ
Обяснявайки роляна на биологично активните компоненти в здравословното хранене, преподаватели, докторанти и студенти ще забавляват децата с научни игри.
17:30 – 18:30 Магия FRESH: Искам да съм изследовател
Ректорат на УХТ
Млади преподаватели ще ръководят любознателните в първите им стъпки в науката
17:30 – 18:30 Магия FRESH: Конкурс здравословна закуска ‘FRESH Touch’
Ректорат на УХТ
Под ръководството на млади научни работници и студенти, деца ще приготвят здравословни сандвичи. Най-добрите ще получат награди, а присъстващите ще се забавялват и дегустират.
18:30 – 22:00 Магия FRESH: Европейска платформа за здравословно хранене
Аула „Милен Бешков“, Ректорат на УХТ
Интеркативно представяне и дискусии на изследвания на научни колективи от УХТ върху храненето на деца, ученици, студенти, спортисти, възрастни хора и др. Презентации на научни разработки на млади учени и студенти.
18:00-20:00 Наука в града FRESH: Тематични кулинарни състезания
Ректорат на УХТ
Представяйки ролята на компоненти в храните, преподаватели ще проведат обучение за изработка на здравословни храни и напитки.
18:00-20:00 Наука в града FRESH: Тематични кулинарни състезания
Ректорат на УХТ
Здравословна сладкарска работилница – млади научни работници и студенти ще обучават възрастните на тема „Възможности за приготвяне на традиционни и сезонни здравословни десерти“, разкривайки тайните на сладкарството.
18:00-22:00 Наука в града FRESH: Викторина „Познавам ли здравословните храни“
Ректорат на УХТ
Ще бъде проведена забавна викторина със здравословни награди.
18:00-22:00 Магия FRESH: Изложба на здравословни храни
Ректорат на УХТ
Ще бъдат представени кулинарни ястия, обогатени с биологично активни компоненти и функционални добавки на база научни разработки на колективи от УХТ.
19:00-19:15 Магия FRESH: Награждаване на победителите от конкурса ‘FRESH Touch’
Ректорат на УХТ
19:00-20:00 Магия FRESH: Дегустации
Ректорат на УХТ
Дегустации на здравословни кулинарни изделия, напитки и …изненади.
19:15 – 20:00 FRESH кафене: кръгла маса за поддържане и утвърждаване на връзката бизнес-наука-образование
Аула „Милен Бешков“, Ректорат на УХТ
Дискусия за ролята на науката в решаване на проблемите на съвремието.
20:30-20:45 Наука в града FRESH: награждаване на победителите от тематичните кулинарни състезания
Ректорат на УХТ