500-годишно корабокрушение, от ерата на Великите географски открития, край бреговете на Оман

portuguese shipwreck.png

В опит да намерят морски търговски маршрут от Европа до пазарите на подправки в Индия, много държави изпратили изследователи в открито море, по време на ерата на Великите географски открития (средата на 15-ти век). Тези подвизи имали ограничен успех – Колумб открил Америка, вместо Индия, но през 1498 година легендарният португалски изследовател Вашку да Гама, след като заобиколил целия африкански континент, най-накрая акостирал на пристанището в Каликут, днешен Кожикод, Индия.

Сега учените са се натъкнали на останки от корабокрушение, датиращо от едва пет години след първото пътешествие на да Гама до Изтока. Смята се, че това е най-ранният кораб от епохата на Великите географски открития, откриван досега. Той лежи в крайбрежните води на Оман и се смята, че е корабът Есмералда, който е бил потопен по време на буря и целият екипаж е загинал – включително капитанът Висенте Содре, който е бил чичо на да Гама. Сред останките се намират хиляди артифакти, запазени в пясъка на плиткия залив, сред които е и една невероятно рядка сребърна монета, позната още като Indio.

coin.png

Компютърно-томографско изображение на сребърна монета от типа “Indio” – открита е само още една такава – от 1499. Credit: David L. Mearns et al. 2016

Корабът бил открит още през 1998, но едва през 2013 един екип от водолази, работещи в сътрудничество с Министерството на културата и наследството на Оман, както и частната компания Blue Water Recoveries, най-сетне започнали работа по разкопките. Те са публикували първоначалните си открития в The International Journal of Nautical Archaeology, но има още хиляди обекти за преглеждане и работата не е никак завършена.


РЕКЛАМА:

***

Есмералда и бил един от двата португалски търговски кораба, които намерили края си по време на бурята, която ударила островите Ал Халания, край южен Оман. Вторият кораб е Сао Педро, но той бил докаран до брега и екипажът успял да се спаси. И двата кораба напуснали Лисабон през 1503 и били разположени така, че да пазят португалските фабрики по бреговете на Индия от мюсюлманските търговци, които контролирали цялата търговия между Индия и Запада, до откриването на южния път от да Гама. Но Висенте Содре и брат му Брас, който бил капитан на Сао Педро, решили да нападнат крайбрежието на Арабския полуостров, където корабите намерили своя край.

 

cannonball.png

Едно от каменните гюллета, носещо инициалите на капитана на кораба. Credit: David L. Mearns et al. 2016

Останките от самия кораб вече не съществуват – всичко, което е останало са предметите, които някога той е пренасял. Корабите били тежко въоръжени с оръдия и гюллета, върху които били изписани инициалите VS, за които се смята, че са на Висенте Содре. Те открили и камбаната на кораба, за която се смята, че е първата открита корабна камбана. Една от най-мистериозните находки е меден диск, върху който бил поставен португалският герб – предмет, какъвто никога не е откриван досега и за който се смята, че е представлявал някакъв вид морска астролабия.

И накрая, монетата Indio, която е сечена през 1499 – специално за очакваната търговия с Индия, което до голяма степен показва, че това наистина са останките на Есмералда. Сега екипът ще продължи да проучва водите около Оман с надеждата да намери и други запазени отломки на същата възраст.

Превод:  Росица Ташкова

Източник:http://www.iflscience.com/


Европейска нощ на учените 2022 г.: