5 неща, които промениха БГ Наука

Петър Теодосиев: От година не съм спирал да посещавам различни курсове, които да ми помогнат да развия БГ Наука. Много идеи сме имали за развитието на списанието и сайта, но основният проблем винаги е бил или финансов, или липсата на умения.

Тези курсове ми помогнаха да разбера как да реша тези два проблема.

  1. Създаването на онлайн магазина КупиНаука

В края на 2015 г. стартирахме магазин към сайта nauka.bg, но имаше големи ограничения – както технически, така и фактът, че магазинът се губеше сред цялата информация в сайта и списанието.

Отделянето на магазина от сайта/списанието беше едно много добро решение.


РЕКЛАМА:

***

Това, което ми помогна да го осъзная и да развия успешно КупиНаука е курсът на Борил Богоев – Въведение в електронната търговия. (ВЪВЕДЕТЕ кода „nauka.bg” при поръчка на курс, за да ни подкрепите!)

 

  1. Прехвърлянето на сайта nauka.bg от Drupal на WordPress

За тези, които не са запознати, ще кажа на кратко, че до преди няколко месеца nauka.bg използваше системата Drupal, която беше сложена от доброволците, които направиха сайта преди няколко години – така и си остана, тъй като нямахме нито познанията, нито уменията да предприемем някакво действие. С Drupal на практика нямахме никакъв контрол над сайта – освен да качваме статии, но и там имаше много неща, които искахме да променим, а не можехме.

За щастие това се промени! Така през октомври 2016 започнах малко по малко да променям нещата и в началото на ноември 2016 мигрирах сайта от едната платформа на другата. Проблемът бяха хилядите статии, снимки и много друга информация, която сме трупали с годините. За мое щастие всичко се случи доста бързо, въпреки някои проблеми при миграцията.

Сега без проблем можем да правим почти всичко, което си пожелаем и то супер лесно и бързо.

Това, което ми помогна да го реша и да започна работа по преместването е курсът на Борил Богоев – Печелившият уебсайт и Как да си направим професионален уебсайт – бързо, лесно, евтино(ВЪВЕДЕТЕ кода „nauka.bg” при поръчка на курс, за да ни подкрепите!)

 

  1. Списание „Българска наука” – да се тегли с въвеждане на имейл адрес

Вероятно сте забелязали, че от сайта nauka.bg вече може да изтеглите всеки нов брой само след въвеждане на своя имейл – http://nauka.bg/bgnauka-send-me/

Предприех това действие поради две основни причини. Първата е, че много хора, които теглят списанието не са запознати с другите наши инициативи, а така имаме възможност лично да им съобщаваме за всяка новост около БГ Наука.

Втората е, че когато излезе следващ брой, ние изпращаме самия брой на имейла и по този начин читателите ни могат да следят всички следващи броеве на „Българска наука”.

Това, което ме вдъхнови да го направя беше курсът на Борил Богоев Email маркетинг за начинаещи, а уменията придобих  от курса Как да си направим професионален уебсайт – бързо, лесно, евтино. (ВЪВЕДЕТЕ кода „nauka.bg” при поръчка на курс, за да ни подкрепите!)

 

  1. Да направя „Българска Наука и Медицина” БЕЗПЛАТНО списание

През април издадохме първи брой на списание „Българска Наука и Медицина”, като списанието беше платено и излизаше в PDF. По този начин ние издадохме 3 броя, но по ред причини списанието нямаше достатъчно продажби и ние го пуснахме безплатно. Направихме уеб портал, който е и платформата на самото списание – http://medicina.nauka.bg След това пуснахме брой 4, който също се продаваше в портала, но за много кратко и в крайна сметка направихме списанието безплатно, а целта на портала беше да може по-лесно и достъпно от всякакви устройства да се четат статиите. Всеки може да прочете който си иска материал, лесно да се намират текстове в различни области на медицината, както и лесна за ползване търсачка. Единственото, което трябва да направите е да се регистрирате в сайта и получавате безплатен достъп.

 

  1. Специализирани броеве на БГ Наука

Това е нещо, над което в момента работим. Вече имаме готов такъв брой! АСТРОНОМИЯ – Специализиран брой, в който са събрани най-добрите материали в областта на астрономията от “Българска наука” (изтегли от тук)

Специализиран означава, че сме събрали най-доброто от всички публикувани статии от една рубрика. Такива специализирани броеве ще бъдат по Биология, История, Технологии, Астрономия и др.

Правим това, защото добре осъзнаваме интереса на много от нашите читатели към определени теми и това ще е много полезно и интересно за тях.


Европейска нощ на учените 2022 г.: